10 инвеститора готови да строят завод за боклук
10 инвеститора готови да строят завод за боклук / netinfo
Участие в изграждането на завод за преработка на битовите отпадъци на София са заявили около 10 инвеститори. Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Според него Столична община трябва да избере с кой от тях да сключи договор за публично частно-партньорство.

Няма проблем проектът за изграждането на завода да бъде включен в оперативна програма „Околна среда”. Друг е въпроса дали той ще бъде одобрен от Европейската комисия, обясни министър Чакъров.

Проблемът е, че Комисията е консервативна към проекти, които генерират приходи. Също така не може половината от средствата предвидени за екология да бъдат насочени само към София, мотивира се Джевдет Чакъров.

До края на годината трябва да се контрактуват проекти за над 200 милиона евро по оперативна програма „Околна среда”, а през 2008 година сумата да достигне 500 милиона евро.

Общият индикативен бюджет на програмата до 2013 година е 1,8 млрд. евро. По нея ще може да се кандидатства и за изграждането на пречиствателни станции. Предстои да се реши въпросът със собствеността на ВиК преносната мрежа. Има предложение извън населените места тя да е публична държавна, а в населените – общинска. Така ще се стимулират и частните инвестиции в тази инфраструктура.

До началото на септември БАН трябва да представи пред Министерството на околната среда и водите своята гледна точка за защитените зони, които да влязат в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. След това Националния съвет за биоразнообразие ще разгледа предложението на научните работници и после то ще бъде обсъдено и в правителството, което ще вземе решение. До една-две седмици ще са готови първите проекти на заповеди на министъра на околната среда за защитени зони.