/ БГНЕС

Асоциацията на прокурорите в България внесе във Висшия съдебен съвет становище в подкрепа на колегите си от Софийска градска прокуратура във връзка с "неправомерния натиск, оказван върху прокурори и следователи" заради разследването около АМ "Хемус".

Прокурорите по разследването на АМ „Хемус“ си направиха самоотводи

Според тях става въпрос за "натиск, който е в пълен разрез с принципите на разделение на властите и отговорността, както и с европейските ценности".

"В историята на прокуратурата няма еквивалент на подобно грубо погазване принципа на разделението на властите, нито за толкова агресивно вмешателство в независимостта на съдебната власт", пише в становището на прокурорската асоциация. Освен до ВСС, то е адресирано до ЕК, европейската прокуратура, международната асоциация на прокурорите, президента, председателя на НС, премиера и дипломати.

Във вторник стана ясно, че наблюдаващите прокурори по разследването за строежа на магистралата са си направили самоотводи. Причината - счели са, че им е оказан натиск от страна на служители на ГДБОП във връзка със задържания обвиняем Борислав Колев.

Спорът между прокуратурата и ГДБОП започна в неделя. Според обвинението, върху прокурори от Софийската градска прокуратура е бил упражнен безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП заради делото за АМ „Хемус”. ГДБОП отхвърлиха обвиненията в същия ден. "По никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да прави каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях", заяви гл. комисар Калин Стоянов, директор на ГДБОП по повод обвиненията на прокуратурата.

Скандал на деня: ГДБОП отхвърли обвиненията на прокуратурата за оказван натиск

По думите на Стоянов обвиняемият Борислав Колев на два пъти е изявил желание да разкрие цялата схема, но в ГДБОП срещнали отпор от страна на разследващите прокурори.

Обвинителите пък твърдят, че целта била да
извършват действия, които са извън кръга на закона, като не протестират мярката срещу обвиняемия за строежа на АМ „Хемус“, като му разрешат да напусне страната и да направят така, че да не носи наказателна отговорност.


"Поставянето на условия под формата на ултиматум на наблюдаващи прокурори, придружено с императивен тон и откровени заплахи за търсене на отговорност е недопустимо в едно демократично общество", пише в позицията на прокурорите.

Според асоциацията е налице необяснима и крайно опасна тенденция за целенасочено нагнетяване на напрежение, провокиране на конфликти и създаване на изкуствена конфронтация между изпълнителната власт и прокуратурата, а това е в пълен противовес с интересите на българските граждани.

"Подобна институционална война неминуемо би довела до естествен бум на престъпността в страната, хаос и произвол, смятат от асоциацията. И напомнят, че липсата на взаимодействие между органите на изпълнителната и съдебната власт ще се отрази неблагоприятно върху гражданите, които очакват държавата, в лицето на своите институции, да ги защитава и да охранява интересите им", завършва позицията.