Комисия инспектира рушащата се църква в Черноземен
Комисия инспектира рушащата се църква в Черноземен / DarikNews.bg, Пловдив
Започва проверка за срутената черква в село Черноземен
88557
Започва проверка за срутената черква в село Черноземен
Започва проверка за срутената черква в село Черноземен
  • Започва проверка за срутената черква в село Черноземен
  • Започва проверка за срутената черква в село Черноземен

Работна комисия от Националния институт за паметници на културата ще извърши инспекция на рушащата се църква "Св. Георги" в пловдивското село Черноземен. Това заяви за Дарик кмета на населеното място Тоня Христозова.

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата да извърши съвместно с община Калояново проверка на случая със срутената черква. Той е уверил, че комисията ще пристигне за проверката в сряда или най-късно в четвъртък.

Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма.

До спешните мерки се стигна след рухването на навеса на храма в неделя рано сутринта.
Всеки момент очаквам да се срути и камбанарията, алармира Тоня Христозова. По думите й църквата притежава една от най-тежките камбани в България, която издава много специфичен звън. В събота в храма е имало голямо погребение и над 50 опечалени са били под срутилия се ден по-късно навес.

"Голям късмет е, че инцидентът не е настъпил по време на ритуала", коментира още кметът на Черноземен. Тя обвини в нехайство Пловдивската митрополия, която по стечение на обстоятелствата в деня на срутването на навеса даваше коктейл по случай деня на Св. Марина и гостуването на патриарх Неофит в Пловдив.

Комисия инспектира рушащата се църква в Черноземен
netinfo

Причините за разрушаването на старата църква са в почвата под нея. Тя е чернозем, който след дъждове се надува, а след това се свива, затова е необходимо да се изградят и укрепят основите по-дълбоко в земята.

Необходимите средства за ремонта са над 700 000 лв. На същата стойност е и изготвеният проект за реновиране на църквата с европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони, но стопиран преди две години от Пловдивския митрополит Николай.

Храмът "Св. Георги" в Черноземен, община Калояново, е построен през 1848 г. Бил е и опожаряван. Църквата е паметник на културата.

Още новини от Пловдив