Търсят нови водоизточници в областта
Заради опасност от безводие търсят нови водоизточници в Ямболско. Кметовете на някои от общините в областта вече издадоха забрани питейната вода да се използва за поливане на градини, миене на автомобили.

"В Елховско търсят начини за справяне с проблема. Захранващите водопроводи на селата в общината не са подменяни от 70 години", коментира кметът на общината Петър Гендов.

„Имаме кладенци, които с години не са почиствани, започваме да ги чистим. Успоредно с това ще бием няколко сондажа в определени села, ще направим и геодезическо замерване.

На фона на жегите: Села в Плевенско преминават на воден режим

Предполагам, че някъде има течове, което също оказва много сериозно влияние за доставката на питейна вода“, допълни Гендов.

В община Стралджа количествата в резервоарите също са спаднали драстично. Търсят се нови водоизточници, но това става все по-трудно, посочи заместник-кметът Гроздан Иванов.

„Вода тук излизаше буквално на третия метър, когато се започне сондаж. Сега вече всички специалисти, които идват, ни казват, че минимумът, който трябва да копаем, е 30-40 метра“, коментира Иванов.

Започнаха и проверки за разхищение или нерегламентирано ползване и кражби на вода. Продължават и акциите с полицията за спиране на водата на незаконно присъединили се към мрежата в ромските махали, каза преди дни управителят на ВиК-Ямбол Христина Микуцева.

„Засушаването е видно. Ще се постараем да не се налага въвеждане на водни режими. Климатичните условия са обективни обстоятелства. Ние няма как да спрем засушаването или липсата на дъжд“, коментира още Микуцева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус, БТА