Представянето във Видин.
Представянето във Видин. / Десислава Крумова
По повод 70-годишния юбилей на един от най-четените съвременни български писатели-Владимир Зарев в Регионалната библиотека във Видин се проведе среща с него.  След градове като Пловдив, Велико Търново и Варна, срещата е част от юбилейното му турне в страната. Писателят бе представен във Видин от Стойо Вартоломеев-издателят на книгите му, както и на последната писана за него книга от проф. Николай Димитров от Великотърновския университет „Владимир Зарев. Литературна анкета“. 

Само преди два дни Зарев е удостоен  с наградата „Св. Паисий Хилендарски“, за което награждаване издателят му разказа как министър председателят, след като поздравява всички гости на церемонията, пред писателя Владимир Зарев чинно козирува. А самият писател сподели пред видинчани, че е подарил на Бойко Борисов книгата си „Разрухата“ с послание да я прочете. „Зарев е не само рицар на книгата, той е рицар на паметта, пред вас стои един от рицарите на паметта на Република България-Владимир Зарев“ - така бе представен писателя  от издателя си  Стойо Вартоломеев пред гости и приятели във видинската библиотека.

Видин е в сърцето на твореца, въпреки че не му е роден град, чувства го като такъв: „Баща ми е почетен гражданин на Видин, аз също станах почетен гражданин, което е страшна чест за мен!... Доста хора, които се обаждат на дъщерите ми и идват от Германия, Виена във вашия град, за да го видят, тъй като са чели книгите ми... Повярвайте, това е едно изключително важно признание за мен и много силно ме вълнува!“, споделя писателят. 

Творецът продължава съкровения си разказ за мястото на Видин и Дунав  „с цвета му на голяма, бавна вода, на вечност“ –тяхното място в неговия свят, в света на книгите му: „Обичам София, но когато баща ми ме доведе във Видин, аз наистина намерих своето родно място... Изпитвам чувството, че винаги или някога много отдавна съм живял тук, помъчих се да вградя този град в творчеството си. Голяма част от действието в „Битието“ се развива тук и в останалата част от трилогията Видин също присъства...Написах и тази много важна за мен книга „Лето 1850“...“, коментира авторът.

Зарев споделя изумлението си от размаха на Белоградчишкото въстание през 1850г., което е и повод за написване на книга за важно за видинския край историческо събитие... Той отбеляза, че в трилогията си „Битието“,  „Изходът“ и „Законът“ се е опитал да разкаже за най-големия екзистенциален проблем на всеки човек-проблемът за властта:

„ Всичко, към което се стремим е форма на власт-красотата е форма на власт, парите са форма на власт, знанието е форма на власт...простащината и страданието също са форма на власт...“, категоричен е творецът. И в крайна сметка най-важното в този живот е да има кого да обичаме, споделя големият български писател Владимир Зарев.