Видински митрополит Данаил
Видински митрополит Данаил / Община Белоградчик
Светият синод даде съгласие на Видинска митрополия да придобие 100% от дяловете на търговско дружество ЦУЛЯ – ЕООД. Решението е взето на заседание днес / 3 април/ и е публикувано на сайта на Българска патриаршия. От него става ясно, че Видинският митрополит Даниил е внесъл предложението пред синода на 12 февруари тази година.

Съгласието за придобиването на търговското дружество е дадено с 8 гласа - „за” срещу 6 - „против”.
„За” са гласували Българският патриарх, Ловчанският митрополит Гавриил, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил.
Против са гласували Сливенският митрополит Йоаникий, Плевенският митрополит Игнатий, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Доростолският митрополит Амвросий и Русенският митрополит Наум. Гласуването е проведено в отсъствието на Старозагорския митрополит Киприан.

Висшият църковен съвет е дал и две препоръки на Видинския владика за придобиването на дяловете на „ЦУЛЯ” – ЕООД. Първата е да бъде направена пълна проверка на дружеството (дю дилиджънс) за поне пет години назад, за да се избегне евентуално поемане на скрити задължения. Втората е да се предвиди такава структура на управление на търговското дружество, при която митрополитът да е освободен от поемане на отговорност за неговите дейности и действия.
Фирма „ЦУЛЯ” – ЕООД е регистрирана през 2011 година, с управител Антон Руменов Маноилов. Това е светското име на архимандрит Антим – протосингел на Видинска митрополия. Адресът на дружеството е адресът на Добридолския манастир „Света Троица”, на който архимандрит Антим е игумен.
През 2014 година капиталът на дружеството от 200 лева е прехвърлен на Цветелин Бориславов Ангелов, а адресът на фирмата е в Монтана. Цветелин Ангелов става и едноличен собственик и управител на „ЦУЛЯ” – ЕООД.

В информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС / ИСУН/ „ЦУЛЯ” – ЕООД е регистрирано като бенефициент по два проекта. И двата са по оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Първият договор е от 2016 година на обща стойност 208 764 лева. Проектът се казва „На работа в ЦУЛЯ” и е приключен е през 2017 година. Вторият договорът е от 2018 година. Той е за „Обучение на строителни работници в „Цуля” и е на стойност 23 760 лева.
В „ЦУЛЯ” ЕООД работят 18 души е описано в проекта. Целта е те да бъдат обучени за строители специалност външни облицовки и настилка. Фирмата е единствената на територията на Видинска епархия за ремонти на храмове, църкви и манастири, възложител на които е митрополията, става ясно от проектния формуляр.