Създават мрежа за ефективно партньорство за интеграция на граждани от трети държави
Създават мрежа за ефективно партньорство за интеграция на граждани от трети държави / Дарик Враца

Търговско -промишлената палата Враца започна изпълнение на проект „ПРО-АКТ - за ефективно партньорство в мрежа в полза на граждани на трети държави". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за интеграция на граждани на трети държави, по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Интегрирана схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи на политика за интеграция на имигранти в ЕС" и подпомагане провеждането на последователна и трайна политика за гарантиране правата на имигрантите и осигуряване на тяхната успешна интеграция в българското общество", Схема BG EIF 2013/01, Договор BG EIF 2013/01-06.01. Обща цел на проекта е обмяна на опит, добри практики и информация за интеграцията, съвместно с Италия, друга държава-членка на ЕС.


Специфични цели са: Обмяна на европейски опит и успешни практики в областта на интеграционните процеси; Изграждане основите на ефективно партньорство в мрежа и сътрудничество между организации от неправителствения сектор в България и Италия, по отношение на интеграционните процеси на граждани на трети страни; Подобряване координация и обмена на информация по въпросите на имиграцията - междуинституционален, с всички партньори в България и между заинтересовани НПО в България и Италия.

Сред дейностите по проекта са осъществяване на контакт с партньорски структури, отговорни за интеграционните процеси на граждани на трети държави в Италия, регион Молизе; Посещение в Италия за обмяна на опит в областта на интеграционните процеси на граждани на трети държави; Обмяна на европейски опит и успешни практики в областта на интеграционните процеси; Изграждане основите на ефективно партньорство в мрежа и сътрудничество между организации от НПО в България и Италия по отношение на интеграционните процеси; Кръгла маса "Обмяна на опит в областта на интеграционните процеси - добрите практики в Италия и възможности за прилагането им в България"; Осъществяване на дейности за информираност и публичност.

Подготовката и изпълнението на Дейност 1 стартира през януари, обясни ръководителят на проекта Илиана Филипова. „Бяха осъществени контакти с партньорски структури, отговорни за интеграционните процеси на граждани на трети държави в Италия, регион Молизе. За целта беше разработена и разпространена по електронен път анкета, която представи накратко проекта и се осъществи проучване на нагласата на потенциалните италиански партньорски приемни структури за подписването на Меморандуми за сътрудничество в областта на интеграцията на имигранти, набелязващи общи действия при прилагането на политиката за интеграция на имигранти на всички нива. В отговор на отправената покана за сътрудничество получихме шест попълнени въпросника. Идентифицираните партньори в Италия са локализирани в градовете Лусера, Термоли и Кампобасо."

Организациите имат предмет на дейност: работа с имигранти и бежанци; териториално измерение на политиката на сближаване, дейности на общините в партньорство; междукултурна медиация, подкрепа на интеграцията и социалното включване на имигрантите; приемане и интеграция на имигранти и търсещи убежище, международно сътрудничество за развитие, също социално сътрудничество и предоставяне на обучителни курсове, семинари и други.

„Осъщественият контакт с партньорски структури, отговорни за интеграционните процеси на граждани на трети държави в Италия, е успешен и понастоящем поддържаме връзка с оглед координация на посещения в Италия за обмяна на опит в областта на интеграционните процеси. „Впечатленията и опитът от тези визити участниците от наша страна ще споделят по време на Кръгла маса "Обмяна на опит в областта на интеграционните процеси - добрите практики в Италия и възможности за прилагането им в България", която ще бъде проведена през месец юни 2015 г.", съобщават още от ТПП Враца.