/ Десислава Крумова
Предстоящите празнични и почивни дни, свързани с отбелязването на големия християнски празник Великден, са повод служителите на полицията и пожарната да предприемат допълнителни мерки за сигурността на гражданите.

Видинските полицаи засилиха контрола срещу пешеходци-нарушители  

Комисар Петър Петров - началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОД на МВР-Видин и главен инспектор Стилиян Пешев – началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН-Видин представиха информация за предприетите организационни и превантивни мерки. Комисар Петър Петров уточни пред медиите какви са предприетите действия:

„Началниците на районните управления във Видин, Белоградчик и Кула проведоха срещи с представители на местната власт, на които съгласуваха съвместни действия при провеждането на мероприятия, свързани с празниците, в населените места на областта.

На работна среща в областната дирекция с представителите на охранителните фирми уточнихме механизмите за взаимодействие по между ни. Засилени дежурства и полицейска охрана ще има в районите и обектите, съсредоточаващи множество хора при църковните церемонии.

БДЖ пуска над 19 000 допълнителни места във влаковете за празниците

Планувано е провеждането на специализирани полицейски операции по различните направления на дейност, целящи обезпечаване на обществения ред и сигурността във Видин и останалите населени места.

Регулярни проверки ще се извършват в питейните и увеселителни заведения. Ще се проверява охраната и режима за недопускане на малолетни и непълнолетни посетители.

Проверките ще целят и пресичане разпространението на наркотици, нередовна акцизна стока, както и предотвратяване на хулигански прояви, обясни началникът на отдел „Охранителна полиция“, коментира комисар Петров.

Той уточни, че служителите на сектор "Пътна полиция" също са планирали конкретни действия и превантивни мерки. В първия и последния от поредицата почивни дни, предвид очаквания интензивен трафик, пътни полицаи ще контролират, регулират и подпомагат движението на моторни превозни средства. На 28 април – неделя, ще се проведе специализирана полицейска операция под надслов „Алкохол, наркотици и неправоспособност“.

В този ден ще има засилен контрол по третокласните и общински пътища. Униформените ще предприемат и превантивни действия, освен контролни такива, насочени към велосипедистите и мотоциклетистите. Със затоплянето на времето техният брой значително се увеличава, както в участъците между Видин и близките села, така и в малките населени места.

За осигуряване на безопасността на движение, Комисар Петров апелира към всички участници в движението да бъдат дисциплинирани на пътя, да спазват стриктно правилата, да бъдат внимателни и толерантни.

От 1 януари до 31 март 2019 г. на територията на област Видин са регистрирани 79 катастрофи. Тежки от тях са били 15, с три жертви и 16 ранени. Само през първото тримесечие на годината при проверки по пътищата в областта пътните полицаи са констатирали 4870 нарушения, за които съставили 1333 акта и 2197 фиша.

Главен инспектор Стилиян Пешев уточни, че през последните седмици огнеборците са инспектирали 52 православни храма (църкви, манастири и параклиси) в региона, както и осем хотела в областния град, като не са констатирали нарушения.

„Проверени са пожарогасителите и евакуационните изходи на обектите. От 22:00 часа, на 27 април до 2.00 часа, на 28 април екипи със специализирани автомобили на противопожарните служби от Видин, Белоградчик и Кула ще дежурят в районите на големите църкви и манастири“, коментира инспектор Пешев.

Той припомни отново и правилата при боравенето със свещи в църковните храмове и домовете -запалените свещи, носени по време на църковни церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари, затова по домовете да не се оставят свещите да горят без надзор, пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг.

И отново се напомни, че при спешни случаи трябва да се сигнализира на телефон 112. Видинските полицаи и огнеборци пожелаха светли и спокойни празници на всички жители и гости на областта.