Сто и двадесет години основно училище „Отец Паисий”
Сто и двадесет години основно училище „Отец Паисий” / Община Видин

Видинското училище „Отец Паисий” отбеляза 120-годишния си юбилей и патронния си празник. На тържествения концерт по този повод, който се състоя в залата на Драматичния театър, почетен гост бе Венци Пасков, заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин. Той връчи на директора на учебното заведение Тони Герасимов поздравителен адрес от името на кмета Огнян Ценков. „В живота има празници, които оставят значими следи.

Сто и двадесет години основно училище Отец Паисий
netinfo

Такъв празник е и настоящата годишнина от създаването на училището. Много поколения подрастващи са започнали пътя си от това видинско учебно заведение. Усилията и всеотдайността на техните учители са им помогнали да изградят у себе си важни добродетели и достойнства. Тук са се формирали млади хора със солидни знания, богата душевност и високи идеали.

Сто и двадесет години основно училище Отец Паисий
netinfo

Споделям радостта на ръководството, педагогическия екип и учениците от честването на 120-годишнината и желая на всички здраве, бодрост и дръзновение за нови успехи по пътя на творчеството и знанието!” – пише в адреса. Венци Пасков също се обърна от свое име към цялата училищна общност, бившите и настоящи учители и ученици, като пожела да отстояват достойно името на своя патрон и да постигнат още по-високи успехи в областта на образованието и науката.

Сто и двадесет години основно училище Отец Паисий
netinfo

ОУ „Отец Паисий” е построено и създадено през 1896 г. като начално, а през 1955 г. прераства в основно, каквото е и до днес. „Историята на едно училище е част от историята на един народ. Не само защото училището е храм на знанието, но и защото в него живата история се пише от поколения учители и ученици, съхранили успехите, преодолели трудностите, споделили радости и вълнения. И когато тази училищна история се пише повече от един век, това е повод, достоен за гордост” – заяви в словото си директорът Тони Герасимов.

В тържествения концерт взеха участие много възпитаници на училището и показаха своя талант да рецитират, пеят и танцуват, а препълнената зала аплодира изпълненията им.

Сто и двадесет години основно училище Отец Паисий
netinfo