/ РБ "Христо Ботев"-Враца
За пета поредна година Регионалната библиотека „Христо Ботев”-Враца организира Нощ в библиотеката.

Враца става част от „България пее“

От 18:00 до 22:00 часа в залите на културната институция всички присъстващи ще могат да се потопят с магичната атмосфера на книгите чрез забавни игри за деца и тийнейджъри, среща с автора Мария Пеева и премиерна прожекция на българския филм „Снимка с Юки” по разказа на Мирослав Пенков.

Вълшебната нощ започва в 18.30 ч. и ще бъде открита с изпълнения на талантливите танцьори от „Харизма Тийм”. Екипът на библиотеката вече подготвя и приятната изненада за най-верните почитатели на събитието. Всеки от тях ще има възможност да се открие в тематична изложба.

Враца реализира проекти за над 26 милиона лева

В 18.45 ч. младежите ще се насочват към Детски отдел и Зала за тийнейджъри, където ще започнат забавните игри. За приятелите от 3 до 12 години отваря ателие „Фантасмагории”.

Детският отдел ще се превърне в работилница за фантастични герои. Хлапетата ще сглобяват, лепят, оцветяват и създават приказни животни и митични същества. Богатото си въображение, малките любознайковци, ще могат да развихрят и върху маски.

Истинската забава започва във времето за дефиле, когато всички майстори ще покажат произведенията си. За финал на „Фантасмагории” участниците ще чуят любима приказка за лека нощ.

Стартират дни на „Децата и медийната грамотност” в библиотеката във Враца

Докато децата творят - младежите ще се състезават в куиз „Бъркотия от (раз)мисли” в Зала за тийнейджъри. Със силата на новите технологии и богатите познания на подрастващите вечерта ще се превърне в шеметна надпревара, в която на едно място се срещат много книжни и логически загадки. Не забравяйте смартфоните си.

По традиция в Нощта ще бъде представен и популярен български автор. Тази година специален гост за всички четящи врачани ще бъде авторката и блогърка Мария Пеева, по известна като „малката стопанка на големия сайт” Мама Нинджа.

В 19:00 часа в „Обща читалня”, авторката ще разкаже за книгата си „Писмо до сестра ми”, която е в съавторство с Люси Рикспуун. Според критиците „Писмо до сестра ми“ е изключително свеж, земен и грабващ роман за търсенето и намирането на себе си, за ежедневните житейски битки, за самооценката, за обичта между сестри, за пропуснатите и грабнатите възможности, за любовта към себе си.

Като истинска Мама Нинджа - Пеева няма да пропусне да отговори и на нито един от въпросите, свързани със социално значимите теми - здраве, социално равенство, толерантност, родителство и възпитание.

Финалът на Нощта ще е запазен за премиерата на филма „Снимка с Юки”. Прожекцията е за лица над 12 години и е с предварителна резервация в библиотеката до 18 април. Българската лента е подарък за всички приятели на книгите.