/ Община Враца
Над 26 милиона лева е стойността на инвестираните средства за инфраструктурни проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това стана ясно на провелата се среща във Враца, в която участва министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и екипът на оперативната програма.

Министър Петя Аврамова говори за регионалното развитие във Враца

На форума кметът Калин Каменов представи изпълняваните проекти от местната администрация, като подчерта, че те са ориентирани изцяло в сферата на енергийната ефективност, образованието и социалните дейности.

„За последните три години във Враца са инвестирани над 26 милиона лева по „Региони в растеж“. Със средствата бяха санирани 15 жилищни сгради и четири детски градини. По програмата се реализира и обновяването на централната пешеходна зона в града - един проект, който врачани дълго време чакаха.

ОИЦ-Враца ще предоставя безплатни услуги и през следващите 3 години

С предоставените средства се обнови спортната зала на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, а учебният корпус на гимназията бе ремонтиран. Към момента се изгражда и многофункционална спортна зала в СУ „Христо Ботев“.

По програмата се извърши основен ремонт на административната сграда на Общината и градската концертна зала“ – коментира кметът Каменов и допълни, че Община Враца има спечелени проекти по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, чрез които в града ще се създадат 9 нови социални услуги за деца и възрастни, като предвидените средства са близо 4 милиона лева.

Гостите на събитието.
Община Враца

По време на своята презентация, градоначалникът запозна присъстващите и с проектите, които са в процес на подготовка и ще бъдат подадени до края на годината към министерството на регионалното развитие.

„В момента подготвяме проект „Развитие на туристически атракции“, чиято стойност е над 10 милиона лева. Основната цел на предложението е възстановяване на почивните станции на връх Вола, както и превръщането на местността „Валога“ край село Оходен в атрактивна туристическа дестинация, чрез изграждането на автентично неолитно селище и музей на открито.

Започна създаването на първото споделено работно пространство във Враца - “Гнездото Coworking"

До края на годината ще подадем проекти по приоритетите - „Социална инфраструктура“ и „Култура“, като едното предложение е за ремонт на жилища за настаняване на уязвими групи, а вторият приоритет е основен ремонт на сградата на регионалната библиотека „Христо Ботев“, добави още Каменов.

Отчет на инвестираните средства в област Враца по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бе представен от министър Петя Аврамова. „В региона се инвестират 64 милиона лева по 33 проекта на общините. Всеки тях има добавена стойност, тъй като води до подобряване на жизнения стандарт и ускоряване на икономическия растеж.

В следващия програмен период местните власти ще могат да изпълняват проекти, които да отговарят на специфичните нужди на региона“, заяви Аврамова и допълни, че екипът на регионалното министерство работи усилено по ключовия за правителството приоритет - пътят между Ботевград и Видин.

„В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“, добави Аврамова.

В рамките на срещата „Европа в моя дом“, областният управител Малина Николова и народният представител Красен Кръстев представиха реализираните инфраструктурни проекти в региона за последните три години.

Срещата продължи с дискусия и въпроси от страна на присъстващите, като основен акцент бяха проектите в сферата на пътната инфраструктура, образованието, социалните дейности и културата.

На форума присъстваха още: кандидатът за член на Европейския парламент д-р Иво Ралчовски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, кметове на общини и населени места от област Враца, общински съветници, представители на институции, бизнес и граждани.