Спасителни екипи ликвидират гнезда на сколия, мислят я за стършел
Спасителни екипи ликвидират гнезда на сколия, мислят я за стършел / netinfo

През последните два дни притеснени граждани са потърсили няколко пъти помощ на тел.112 в Монтана за унищожаване гнезда на голими оси - според тях - стършели. Спасителни екипи на гражданска защита са обработвали с химикали гнезда на ципокрили в района на пазара и жп-гарата, в парк „Монтанензиум" и в двора на шивашка фирма.

Гнездата не са на стършели, съобщи Маргарита Бънкова - управител на Дезинфекционната станция в града. Те са на рядко срещаната сколия макулата, която е безобидна за хората. Този вид гигантски оси, чиито размери стигат до 4 сантиметра плаши само с вида си. Тя не е агресивна и не използва жилото си за нападение. Освен това не образува голямо семейство.

Гнезди в черупката на бръмбари рогачи и се храни с лаврите им. Отровата на сколията е няколко пъти по-слаба от тази на обикновена оса, уточни Бънкова. За пръв път експертите на Дезинфекционната станция се натъкват на гнездо на сколия преди 4 години. Тогава занасят едно от насекомите в института по зоология към БАН и установяват вида му. Сколията е защитен вид в някой страни.