/ Община Видин
Ремонтните дейности на Драматичния театър и централната пешеходна зона на Видин се извършват в срок.

Нови асфалтирани улици в Община Видин

Това стана ясно от предприетата обиколка на двата обекта, която направи кметът на Община Видин Огнян Ценков, заедно със заместник-кмета инж. Цветан Асенов, главния архитект Ангел Недялков, ръководителите на строително-ремонтните работи и експерти.

За консервация, реставрация и експониране на видинския общински театър, който е паметник на културата с местно значение, правителството отпусна преди две години средства в размер на 2 милиона лв. за цялостен ремонт, включително и обзавеждане на залата.

Възстановиха турския барутен склад във Видин (СНИМКИ)

До сега са завършени над 50 % от дейностите и се очаква до края на септември всичко да бъде готово, заяви пред медиите Димитър Рагев, представител на фирмата-изпълнител и технически ръководител на обекта.

Използват се изключително качествени немски материали, правят се акустични облицовки, подменят се настилки, работи се по покривната конструкция и фасадата на сградата. Огнян Ценков допълни, че в синхрон с новата визия на театъра, ще бъде направен и билетният център в близост до нея, независимо че не е част от проекта. Тази допълнителна дейност ще бъде извършена от Изпълнителя на обекта.

Община Видин

Обиколката продължи по централната пешеходна зона, чиято реконструкция се прави по проект, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата му стойност е 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. европейско финансиране, 1 709 940 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет и 554 545 лв. - съфинансиране, осигурено от Община Видин.

Инж. Благой Андонов, който е технически ръководител на обекта, обясни как вървят дейностите. Поставена е нова настилка в зоната на Художествената галерия, пред театъра, на площад „Европа“ и площад „Бдинци“ и този участък е напълно завършен.

Огнян Ценков инспектира новоасфалтирани улици във Видин

По-голямата част от водопроводите и парковото осветление също е приключила. Ще има довършителни дейности, ще бъде направено фугиране, което ще съответства на цвета на настилката, озеленяване с цветя, храсти и дървета.

Главният архитект съобщи, че общият брой на новозасадените дървета по протежението на зоната ще е 243, а 14 000 ще са сезонните цветя и около 4000 храстовидните растения.

По повод изразени притеснения от страна на гражданите, че се премахват дървета, чийто брой е около 30, арх. Недялков отговори: „Опасенията не са основателни. Има конкретна причина за всяко едно отсечено дърво - защото или е прораснало, или застрашава сгради и имущество на хора, (включително детска градина), или има болни клони“. Всичко това е описано и може да се провери в Общината.

Община Видин

Кметът на Видин коментира важния въпрос за подмяната на подземната инфраструктура: „Говорим най-вече за водопровод, за канализация. Проявихме един добронамерен жест към тези собственици на сгради, които не са включени в канал за мръсна вода, а това е недопустимо съгласно българските и европейските стандарти. Свързването към канализацията е за сметка на Община Видин. Целта е да се постигне по-добро качество на живот“.

На територията на централната пешеходна зона ще има достатъчно нови пейки, кошчета за отпадъци, 4 фонтана - на площад „Бдинци“ съвсем скоро ще заработи сегашният, фонтанът в близост до паркинга на Общината ще е с нова визия, а останалите два ще бъдат изградени пред Съдебната палата и пред музей „Конака“. Градският часовник ще бъде монтиран следващия месец на площад „Европа“, предвидени са две театрални афишни будки.

Всички елементи на градско обзавеждане са в стилово единство и са направени от чугун. Височината на стълбовете за осветление е съобразно преобладаващото застрояване в централната градска част - ниско етажни сгради, построени през миналия век. По-високи са стълбовете за видеонаблюдение, като са поставени 36 камери.

С извършването на довършителните дейности ще се отстранят дефектите, ако се появят такива. Гаранцията съгласно проекта е 5 години за настилката и 8 години – за подземните комуникации.

Община Видин

Огнян Ценков припомни, че е прекратил всички разрешителни за преминаване на автомобили през пешеходните зони и през парковите територии, с изключение на участъка от ул. „Баба Вида“ до ресторант „Ривиера“, тъй като няма друг достъп и в Крайдунавския парк, крайбрежната алея, за да могат да се зареждат търговските обекти там и за да влизат автобусите с туристи. За нарушителите ще се предприемат строги санкции.

Видинският кмет отправи призив към хората да пазят изграденото с много усилия, защото общинското имущество не принадлежи на Общината като институция, а принадлежи на всички граждани и се ползва от тях. „Недобронамерените, вандалски прояви са недопустими и към тях трябва да сме непримирими“, заяви той.