/ Община Монтана
Дядо Петър Стаменов, на 90 години, изправи на крака публиката в читалище „Наука” на монтанското село Вирове с вечните стихове на Стоян Михайловски и Иван Вазов. Възрастният мъж е едно от 23-те деца, родени във Вирове през 1928 година, когато е създадено читалище „Наука”.

Днес хората честваха 90-годишнина на културната институция в изцяло обновена сграда. Ремонтът е на стойност 43 хиляди лева, собствени средства на Община Монтана.„Това е най-значителната инвестиция, направена за най-голямата сграда в селото и е наш дълг", заяви кметът на Монтана Златко Живков. 

Златко Живков
Община Монтана


Презентация за историята на читалището направи председателят му Александра  Борисова. Тя връчи грамота на Васил Андреев автор на „История на село Вирове” в три тома и на химна на селото.

„Тази годишнина ни дава самочувствие, че сме тук, че поддържаме жив огъня на българския национален дух”, заяви кметът на Вирове Валентин Колов. В далечната 1928-ма 60 мъже и жени от Вирове решават, че трябва да имат  духовно средище.

Година по-късно закупуват 50 тома книги, списания и вестници, с които е организирана библиотека. Сега тя съхранява 5 000 издания. Въпреки, че нямат собствена сграда ентусиастите развиват разнообразна и богата дейност.

Организират представления в коридора на училището, изложби, чествания, концерти. На Пенковата ливада провеждат литературни четения. Със самооблагане и дарения събират средствата за собствена сграда и си я построяват през 1956 година. В нея читалището е и до днес.

Празникът
Община Монтана


Дядо Петър си спомня как тук книгите отворили сърцето му към образованието. Първата, която прочел била „Клетниците” на Виктор Юго, след това „Дон Кихот” на Сервантес и разбира се скъпите на сърцето му български  поети. Големият родолюбец има свой видео канал в You Tube. Пред камерата декламира любимите си стихотворения и има близо 3000 почитатели от цял свят.