зарезан
зарезан / netinfo
Днес по нов стил се празнува паметта на свети Трифон, когото народът ни нарича Зарезан. Празникът носи името си, заради това, че преди години, когато той бил на 14 февруари, се правело първото зарязване на лозите.

Свети Трифон е един от мъчениците на православната вяра. Той се родил около 225 година в силно вярващо семейство в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, в Римската империя. От малък той обикнал Бога и бил толкова силно вярващ, че по неговите молитви се извършвали чудеса. Едва 17-годишен, по неговите молитви, била излекувана дъщерята на римския император Гордиан.  Самият император не бил вярващ, но и не преследвал християните.  Никой не можел да излекува дъщеря му, макар мнозина да опитали. Тя обаче повтаряла едно и също – “Ако някой може да ме излекува – това е Трифон”. Така се принудили да повикат свети Трифон. Той се помолил на Бог да я изцели и девойката се излекувала. След чудото светецът обяснил, че не той я изцелил, а истинският Бог. Тогава мнозина повярвали в Христа и се кръстили. Императорът го дарил богато, но свети Трифон не искал земни блага и всичко раздал на просяци по пътя.

Не след дълго обаче на престола се възцарил нов император Декий Траян (249-251), който решил да изкорени християнството. Той наредил християните да бъдат заставени да се върнат към езичеството. Тези от тях, които отказвали да се покорят, да бъдат избити. Свети Трифон бил един от тези, които отказали да се отрекат от своя Бог, за което му била произнесена присъда – да бъде посечен с меч. Преди палачите да го направят свети Трифон се помолил Бог да приеме душата му и издъхнал без присъдата да бъде изпълнена.

В народната традиция на този ден рано сутринта стопанката омесва хляб и приготвя варена кокошка, пълнена с ориз или булгур. С торби, пълни с питата, кокошката и бъклица с вино на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване". След това всички се събират и избират „царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение.

На днешния ден в община Враца над 80 души имат имен ден. Сред тях са Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан и Гроздана.