Отпускат допълнителни направления за лекарите
Отпускат допълнителни направления за лекарите / Дарик Враца

РЗОК-Враца отпусна за второ тримесечие на 2013 г. допълнителен брой направления и стойност за медико-диагностични изследвания на лични лекари и специалисти. Съгласно указания на НЗОК изпълнителите на медицинска помощ, които в края на тримесечието имат недостиг на средства за лабораторни изследвания и направления за консултация със специалист, имат право да подадат молби в РЗОК за отпускане на допълнителни направления и стойност за медико-диагностична дейност.

Съгласно изисквания на НЗОК, преди определяне на индивидуалните брой/стойности, директорът заделя резерв, не по-малко от 5% от общия брой и стойност на направленията и изследванията.

Така първоначално са разпределени за второ тримесечие на личните лекари допълнително 2013 бр. направления за консултация с лекари специалисти и 11 028 лв. за изследвания.

За лекарите специалисти са разпределени 668 бр. направления за консултация, 306 бр. направления за извършване на високоспециализирана дейност и 16 599 лв. за лабораторни изследвания.

След направения анализ и обобщаване на исканията на личните лекари и специалисти е установено, че за второ тримесечие, резервът, с който разполага здравната каса за медико-диагностична дейност, е изцяло изчерпан.

Поради тази причина РЗОК-Враца е отправила мотивирано искане към управителя на НЗОК за отпускане на допълнителни средства за назначаване на медико-диагностични изследвания, за да могат да се удовлетворят молбите на лекарите.

По този начин от НЗОК са отпуснали допълнително още 26 711 лв. за медико-диагностична дейност. От тях 5 111 лв. са за високоспециализираното изследване „Ядрено магнитен резонанс", чиито тримесечен лимит бе изчерпан още към м.май - втория месец от второ тримесчие.