/ Дарик - Враца
Днес Общинският съвет във Враца прие обръщение към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Поводът е сериозният проблем с подписването на договор между Центъра за кожно-венерически заболявания във Враца и НЗОК, който определя лимит от пет легла, които да обслужват пациенти в Центъра.

Съветниците са единодушни, че това ще доведе до фактическото фалиране и закриване на здравното заведение, в което се лекуват пациенти не само от Врачанска област, но и от областите Монтана, Видин, Благоевград, София област и София град. 

„Същността на проблема, изразена накратко, се намира в обстоятелството, че по утвърдената национална здравна карта е извършена преценка, че за област Враца са необходими 15 легла за активно лечение на кожни и венерически болести.

Според Закона за здравното осигуряване, здравното осигуряване гарантира свободен достъп до медицинска помощ, както и свободен избор на изпълнител, сключел договор с НЗОК. След подписване на договор за дейности по клинични пътеки през май 2018 между „ЦКВЗ - Враца” ЕООД и НЗОК, реално има изкуствено разпределение на утвърдените по национална здравна карта 15 легла и лишаване на пациента от правото му на избор на лечебно заведение за болнична помощ. На „ЦКВЗ - Враца” ЕООД е поставен лимит от 5 легла, а на специализираното отделение в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца, открито през 2014 г. - 10 легла, което нарушава принципа на равнопоставеност на изпълнителите на медицинска помощ при сключване на договори за НЗОК.

Считаме, че мерките които могат и трябва да се да се предприемат за стабилизиране на „Център за кожно-венерически заболявания - Враца” ЕООД са преди всичко свързани с увеличаване на броя на леглата, чрез изменение на договора на лечебното заведение с НЗОК, като Ви обръщаме внимание, че при разглеждане на различните варианти за постигане на този резултат е възможно и да се потърси изменение на действащата редакция на чл. 26а, ал. 4 от Закона за лечебните заведения“ - предлагат общинските съветници във Враца.

Те настояват промяната да гласи, че в Центровете за кожно-венерически заболявания леглата за пациенти могат да са 10, а не до 10 както пише в закона сега.