Епопея
Епопея / Община Мездра
Община Мездра се отзова на призива на Инициативния комитет, изградил Мемориал на загиналите край Добрич през 1916 г. от Шеста пехотна Бдинска дивизия да вгради капсула с пръст от родните места на загиналите войни.
 
Боят при Добрич (известен в българската литература като Добричката епопея) от 5 до 7 септември 1916 г. е сражение от Първата световна война. В отбраната на Добрич е включена 6-та Бдинска дивизия, част от която са 35-и пехотен Врачански и 36-и пехотен Козлодуйски полка, съставени от войници от нашия край. Там е мястото, където в едни ден са избити най-много врачани.
 
На 8 септември 1916 г., добричките граждани устройват траурно шествие до военното гробище, където са положени тленните останки на загиналите предния ден офицери. Обикновените войници и подофицери от тези полкове са погребани в масови гробове. Освободеното признателно население нарича две свои села Козлодуйци и Врачанци в памет на загиналите бойци от Железния Врачански полк.
 
Край с. Козлодуйци през 2017 г. е изграден Мемориал на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия, благодарение на Инициативния комитет и много дарители. Тази година по идея на Инициативния комитет ще бъде вградена капсула с пръст от родните места на загиналите герои. Община Мездра се включи в призива и изпрати възпоменателен адрес и пръст от 16 населени места, родом от които са загиналите 44-ма наши съграждани.
 
В адреса от кмета на община Мездра инж. Генади Събков пише: „Дълг на поколенията е да пазят и предават паметта за загиналите за свободата и целостта на Отечеството. Оценявам значимостта на изградения край с. Козлодуйци Мемориал на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия в епическите боеве при отбраната на Добрич през септември 1916 г. Историческата и родова памет на дарителите – патриоти, с чиято помощ Мемориалът е издигнат, е похвална. Гордост за нас е подвигът на 35-ти  Врачански полк /Железният полк/ в Добричката епопея. Мястото, където са загинали най-много врачани в един ден. Бойците от Железният полк заедно с 36-ти пехотен Козлодуйски полк изковават с подвига и кръвта си победата над силния враг. Войните преграждат буквално с телата си пътя на многократно превъзхождащите ги сили към Добрич. В окопите геройски загиват 44 храбри синове от мездренския край.
 
За нас е чест с капсулите с пръст от родните места на войниците да пренесем в земята на Добруджа частица от своята историческа и родова памет, към която да се завръщаме и от която да черпим сили.
 
Поклон пред свидните жертви!“
 
Мемориалът е изграден от врачански варовик с финансовото спомоществователство на дарителя от Мездра Тони Йорданов – секретар на „Инициативен комитет за изграждане на мемориал край село Козлодуйци“ и с финансовата подкрепа на община Добричка. Автор на архитектурно-художествения проект е Владимир Петров, урбанист от Пловдив. Художественото изпълнение е дело на скулптурите Александър Хайтов и Христо Илиев.