Образоват млади майки в кол център
Образоват млади майки в кол център / Петя Димитрова
Образоват млади майки в кол център
76995
Образоват млади майки в кол център
  • Образоват млади майки в кол център

Проблемите на бременните жени и младите майки в българи-сръбския транс-граничен регион Монтана - Пирот са еднакви, сочи проучване на Фондация за развитие на Северозападна България, направено съвместно с община Монтана и Центъра за социални дейности в Пирот.

Основните проблеми пред бъдещите майки са свързани със социалната среда и здравеопазването. Липсва информираност, майките от по-малките населени места получават по-трудно здравна, социална помощ, че дори и работа. Това сподели Александър Ризов от фондация за развитие на Северозападна България. Организацията е разработила проект „Създаване на център за образование и помощ на бременни и майки”. Това е първият по рода си проект, насочен пряко към тази група жени по проблемите на семейното планиране и отглеждането на деца.

При проучването е изследвано мнението на целева група от 52 бременни жени и млади майки в двата региона. Издирени са и най-добрите европейски практики в областта на здравното образование и подкрепа, и стимулирането на раждаемостта.

В сръбския град Пирот е открит кол център, на чийто линии денонощно отговарят квалифицирани лекари. Организиран е семинар и уеб-сайт, на който има блог за споделяне на информация.