/ Община Видин
Видинчани посрещнаха Баба Марта с жива мартеница на площад „Бдинци“. На събитието присъстваха кметът на Видин Огнян Ценков, заместник-кметът Венци Пасков, секретарят на Ощината Иванела Андреева и началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова.

От Ахинора до разсмиването на Баба Марта - легенди и обичаи за 1 март (СНИМКИ)

Над 750 деца от всички видински училища, облечени в червени и бели фланелки изобразиха символа на нашия град – средновековната крепост „Баба Вида“. Идеята е на кмета Огнян Ценков, а моделът е взаимстван от герба на Община Видин. Традицията с подреждането на живата мартеница продължава пета година, като до сега тя е била под формата на усмивка, сърце и два пъти - на Пижо и Пенда.

Кметът с децата.
Община Видин

Кметът приветства събралите се на видинския площад: “Днес посрещаме пролетта с мартеница - българска традиция, израз на обичта на българина към природата, живота и труда. Всички очакваме този празник с въодушевление.

Надявам се живата мартеница да ви е харасела и зарадвала. Това е нашият подарък за  видинчани по повод празника, а моето послание е да бъдем изпълнени с много топлина, радост и надежда в бъдещето“. След това той връчи грамоти за участие в инициативата на всички училища.

Огнян Ценков поздрави и самодейците от читалищата в Община Видин, които на 1 март отбелязват своя празник, като изрази своята благодарност за ентусиазма и неизчерпаемата енергия, които влагат в обогатяването и съживяването на културния живот в Общината и им пожела здраве, успехи и нови творчески постижения.