Над 30 кучета са отровени във Враца за седмица
Над 30 кучета са отровени във Враца за седмица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За масово отравяне на бездомни кучета във Враца, съобщава bTV. Над 30 са убитите животни през последните седмици. От общината са подали сигнал в прокуратурата.

Първите сигнали за отровени кучета стигат до ветеринарните лекари. Доктор Цонка Чалманова знае за над 30 случая, сред които и няколко домашни.

Не може да се установи точният брой, защото има отровени кучета, които са загробени от стопаните си или е викано БКС-то, без да бъдем уведомени, коментира Чаламова.

При използваната отрова шансовете за спасяване са минимални, а смъртта е бърза и мъчителна. По-страшното е, че може да се отровят и хора.

Според някои от местните на подобна жестокост е способен човек с психически и нравствени проблеми. Други смятат, че е възможно смъртоносната мания да е отключена след нападение. А според трети отровителят не действа на своя глава.

За кастрирането, обезпаразитяването, ваксинирането и чипирането на безстопанствените кучета, община Враца има договор с фирма. Нямаме нищо общо с масовото изстребление на животни, категорични са от администрацията.

"Категорично се разграничаваме от тези случаи за предполагаеми натравяния и отравяния. Опасно е не само за безстопанствените животни, а и за домашните животни, за децата, които често са в съприкосновение със земята", заяви Войнка Димитрова от община Враца.

За хората остава да се надяват, че прокуратурата ще стигне до истината.