Млекопроизводители обсъдиха модернизирането в сектора
Млекопроизводители обсъдиха модернизирането в сектора / Снимка: областна администрация - Видин

Първият от поредицата информационни дни за животновъдите беше открит във Видин. В конферентния център на областната администрация се събраха около 100 млекопроизводители, които областният управител покани заедно да обсъдят подготовката за модернизирането на сектора, съгласно изискванията на Европейския съюз.    

В края на годината изтича гратисният период, в който българските млечни ферми трябва да се преструктурират по европейските стандарти за качество. От 1 януари 2012 г. няма да се разрешават изкупуването и преработката на сурово краве мляко от стопанствата,  които не са постигнали изискванията за сграден фонд и оборудване и качество на произведеното мляко.

„Целта на тази среща е видинските млекопроизводители да получат актуална и точна информация за европейските изисквания към тях, както и за възможностите да продължат и развиват своята дейност при новите условия", обясни в началото на срещата областният управител Пламен Стефанов.

„На територията на Видинска област в първа група за качество са категоризирани 31 говедовъдни ферми. Около 20 стопанства отговарят на изискванията за втора група и по-бързо могат да се преструктурират. Всички останали - 1021 животновъдни обекта попадат в трета категория", съобщи директорът на Районната ветеринарномедицинска служба д-р Валери Велков. Той изчисли, че около 3400 от общо 4 733 млечни крави в региона се отглеждат във ферми от втора и трета категория.

Следващите информационните дни ще се проведат последователно в общините Димово, Ружинци, Чупрене, Белоградчик, Кула, Макреш и Брегово. Срещите са отворени за всички заинтересовани лица - собственици на животновъдни ферми и малки лични стопанства.