Лекари в недоумение от Профилактичната програма
Лекари в недоумение от Профилактичната програма / Дарик - архив

Лекарският колектив от Комплексен Онкологичен Център Враца разпространи декларация във връзка с Профилактичната програма за 2013 година и наличието на конфликт на интереси в Комисията по здравеопазване към ОбС Враца.

В Декларацията се казва:

„Общинската Профилактична Програма, от нейното създаване, бе уникална за България и гордост за Община Враца и за Общинския съвет. Населението на общината бе обхванато по няколко показателя- ранна диагностика на рака на млечната жлеза, женски полови органи, рак на дебелото черво (коло-ректален), рак на простата- в Комплексен Онкологичен Център ЕООД- гр.Враца, рак на белия дроб - в „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания", както и профилактични прегледи на учениците в различни възрасти - в Медицински център за рехабилитация и спортна медицина.

До 2008г. профилактиката на раковите заболявания се извършваше от единственото специализирано лечебно заведение в Северо-Западна България, а именно- Комплексен Онкологичен Център ЕООД- гр.Враца. Лечебното заведение е с II (второ) ниво на компетентност по всички медицински специалности, по които работи, както и с отлична акредитационна оценка за срок от 5 год. Оборудвано е с апаратура от най-висок клас, а лекарите са специалисти -  онколози с дългогодишен опит и международно признание.

Тази програма бе създадена с цел да обхване цялото население на Община Враца и да намали процента на пациенти с ракови заболявания в напреднал стадий, когато възможностите за лечение са твърде ограничени и скъпоструващи.

Наличните статистически данни за изминалите години доказват, че програмата, в гореописания си вид е изпълнила предназначението си- т.е. значително са намалели пациентите с напреднал раков процес, за сметка на увеличените заболявания в първи и втори стадий, когато лечението е успешно и преживяемостта е голяма.

С недоумение установихме, че в официалния сайт на Община Враца, раздел Общински съвет, подраздел Програми- Общинската Профилактична Програма фигурира само за 2012г., когато е възобновена слез 3 годишно прекъсване.

Лекарският състав на КОЦ Враца изрично декларира своята тревожност от факта, че миналата и тази година по-голямата част от Профилактичната Програма е предвидена за изпълнение  от неспециалисти в областта на онкологията и че в настоящия си вид обхваща ограничен брой жители на Община Враца- „ на лица в тежко социално положение, неосигурени, с невъзможност сами да подсигурят необходимия ресурс за включване в системата на здравното и социално осигуряване". Това само по себе си говори за неравнопоставеност и в известна степен дискриминация на жителите на Общината по отношение грижа за здравето.

Когато след няколко години прекъсване и осакатяване на Програмата, се увеличат раковите заболявания в напреднал и нелечим стадий- кой ще поеме отговорността за незрелите решения и погубените животи?

От само себе си възниква въпроса за компетентността на Комисията по въпросите на здравеопазването. Друг тревожен момент е драстичното намаление на средствата за изпълнение на програмата- на 20 000 лв. Не желаем да коментираме как и защо са намалени, но явно е, че зад тези цифри прозират нечисти и лобистки мотиви.

Ние солидарно застъпваме позицията, че здравеопазването не трябва да се подчинява на комерсиални и политически цели и апелираме за възстановяване на статуквото на Програмата. Профилактичната програма на онкологичните заболявания  в нейната цялост трябва да остане в ръцете на специалистите- онколози, за да е ефективна и да има реален резултат от изразходваните средства. В подкрепа на твърдението си цитираме Националната „Програма СПРИ и се прегледай", където са посочени лечебните заведения за болнична помощ, които са оторизирани за извършване на профилактичните прегледи.

По втората точка - задаваме въпрос: ако Председателят на Комисията по здравеопазване притежава частно лечебно заведение, колко безпристрастно ще е неговото мнение по отношение на останалите лечебни заведения в Община Враца? Не е ли това класически пример на КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?

Ние, лекарският колектив на Комплексен Онкологичен Център ЕООД- гр.Враца, настояваме този факт да бъде предоставен на вниманието на съответните институции."

Декларацията е изпратена до председателя на Общински съвет-гр.Враца, с копия до председателя на Комисията по здравеопазване и кмета на Община Враца.