Коронясаха  „Мис Василица във Видин
Коронясаха „Мис Василица във Видин / Община Видин

Юбилейното десето издание на конкурса за красота „Мис Василица" се проведе в Драматичния театър във Видин. Общо петнадесет претендентки взеха участие в надпреварата за титлата „Шукар чшай Василица" за 2014 г. Тяхното представяне бе оценявано от петчленно жури в състав: Данаил Томов - председател на Сдружение „Съпорт", Ирина Флорова - директор на Драматичен театър - Видин, Наталия Кирилова - гл. худ. ръководител на АНПТ „Дунав", Десислава Иванова - директор на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев" и Милена Наумова - мл. експерт в Община Видин.

Видинският градоначалник Герго Гергов поздрави всички, които днес празнуват Ромската Нова година и призова хората след края на конкурса да се съберат на площада в кв. „Нов път" и да се насладят на празника, организиран от общината. Гергов награди победителките в „Мис Василица" за 2014 г. На трета позиция журито класира Цецка Сашкова, второто място бе за Роза Костова, а 16-годишната Мартинка Методиева бе отличена като най-красивата участничка в тазгодишния конкурс. Наградата на публиката отиде при Веси Андреева.

За празничното настроение на публиката се погрижиха музикантите от оркестър „Кристали", гр. Монтана, певецът Микеле и видинският оркестър „Братя Ангелови".

Хората от квартал „Нов път“ отбелязаха настъпването на Ромската Нова година с празник на площада. Гост на тържеството беше секретарят на общината Орлин Василев. „Изключително ми е приятно да съм сред вас и да ви поздравя от името на кмета на Видин Герго Гергов. Това е празник, който вие винаги отбелязвате с много радост и веселие, с много танци и ви пожелавам това да се случи и днес“ – каза той в приветствието си. Орлин Василев отправи пожелания за здраве и щастие през Новата година и връчи специален сертификат на победителката в конкурса „Мис Василица“ 2014 Мартинка Методиева.

За празника в ромския квартал Община Видин осигури над 230-килограмово теле и 100 л червено вино. Изпълнителите от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ се погрижиха за доброто настроение на хората.

 

В навечерието на празника общината баластрира една от най-проблемите улици в ромския квартал – „Детелина“. При дъждовно време досега на практика тя бе непроходима. Освен това днес на площада бяха доставени и разположени няколко пейки по инициатива на видинския кмет Герго Гергов. Благоустрояването и промените в ромския квартал на Видин ще продължат стъпка по стъпка през цялата година.