Кирил Маринов е носител на почетна значка на Монтана
Кирил Маринов е носител на почетна значка на Монтана / netinfo
Българският емигрант- дарител Кирил Маринов бе удостоен с почетната значка на община Монтана от кмета Златко Живков
11-метровата часовникова кула, построена в монтанското село Винище е издигната със средства на дарителя. От 4-те й страни има светещи часовници, които се забелязват от далеч дори нощем. Немският гражданин Кирил Маринов, който е български политически емигрант и вече е на 80 години, живее във Франкфурт от 1949 година.
От началото на 90-те години подпомага социални домове и болници в региона на Монтана и в страната. Заради значимата благотворителна дейност на Кирил Маринов, кметът на Монтана Златко Живков го удостои с почетната значка на общината. „Искам да почетем един от добрите българи, добрите граждани на Монтана Кирил Маринов”, заяви кметът Живков и припомни, че с негови средства е възстановена и църквата в родното му село, подпомогнал е детската градина във Винище, монтанската болница, дневния център за деца и възрастни с умствени увреждания и домът за медико-социални грижи за деца.
2000 евро е дарил Маринов за децата, отглеждани в социалните домове в Монтана.През миналата седмица той научил за Дневния център в Монтана, в който се отглеждат деца и възрастни с умствени увреждания, и пожелал да го посети. Директорката на социалното заведение Калинка Миронова разказа, че в момента се заделят средства за рампа и асансьор, които ще облекчат ежедневието на домуващите. Дарителят изрично подчерта, че вече ще предоставя всички средства за подпомагане в общината, единствено чрез кмета Златко Живков. Веднага след дарението в Дневния център за деца и възрастни с умствени увреждания в Монтана, Кирил Маринов предостави още хиляда евро и за децата от Дома за медико-социални грижи.