Икономическа полиция търси виновниците за епидемията от салмонела в Монтана
Икономическа полиция търси виновниците за епидемията от салмонела в Монтана / Дарик - архив

Прокуратурата в Монтана е назначи проверка от икономическа полиция фирмите, свързани с епидемията на салмонелоза в града. Разследването е основано на чл. 350 и чл. 351 от Наказателния кодекс, които са насочени срещу нарушители, предложили на пазара, храни или напитки, с които са изложили на опасност здравето на други хора.

Полицията вече е приложила към преписката резултатите от лабораторните изследвания на здравната инспекция, инфекциозното отделение, както и заключенията на референтната лаборатория към Българска агенция по безопасност на храните. Събраната документация включва епикризите на хоспитализирани пациенти.

Досега 83-ма души от Монтана на различна възраст, между които дете и възрастна жена, са потърсили медицинска помощ след началото на епидемичния взрив. Всички те са яли картофени кюфтета, приготвени в кухня на фирма „Фалкон 09" - ООД на 18 април. Повечето от заразените са работници на фирма „БКК 95" обядвали във ведомствения стол, в които храната се доставя.

Проверката на икономическа полиция ще трябва да установи дали има данни за извършено престъпление, застрашило здравето на хората. Ако причината за това са нечии действия, извършени от непредпазливост, наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация.