Фолклорен събор  и Кулинарен фестивал в едно
Фолклорен събор и Кулинарен фестивал в едно / DarikNews.bg-архив

VI Регионален фоклорен събор "Пръски от извора" и Кулинарен фестивал 
„Вкусна България' ще се проведат на 6 юни във Враца. В шестото издание на Събора ще участват над 300 деца и младежи от селата Софрониево, Бутан, Селановци, Зверино, Крушовица и градовете Козлодуй, Берковица, Враца. Целта е да се даде шанс за изява на най-добрите детски и младежки постижения в областта на българския фолклор - песни, танци, инструментални изпълнения, сценично представяне на обреди и обичаи.

Организатори на събитието са Община Враца, Регионален инспекторат по образованието - Враца, Младежки дом - Враца и Център за работа с деца - Враца.

Община Враца подновява и провеждането на кулинарния фестивал „Вкусна България", чието първо издание стартира през 2008 година. Майстори готвачи, представители на читалищата от селата Згориград, Паволче, Челопек и Оходен ще представят кулинарна изложба с ястия и специалитети от местната и регионална традиционна кухня. Със селектирани вина ще се представи и винарската изба „Шато - Типченица".

Организаторите предлагат и различни работилници за изработване на грънчарски съдове, цветни букети, ръчна изработка на сувенири и различни изделия дело на Дома на творчеството „Дух и материя", „Цвети с приказни букети" и майстори от село Паволче.
За участниците във фолклорния фестивал са предвидени специални грамоти, както и материални награди за читалищата от селата участници.

Официалното откриване на VI Фолклорен събор "Пръски от извора" и кулинарен фестивал „Вкусна България" е в 11:00 ч. в градинката пред "Сувенирна палата" - Враца.