/ Петя Димитрова
Социалисти от всички краища на област в Монтана се събраха в село Георги Дамяново да посрещнат евродепутата и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Той пристигна в историческия за комунистите край по покана на областния председател на БСП Пламен Младенов. Всеобщата нагласа на местния партиен актив е, че Сергей Станишев трябва да е водач на листата в предстоящите евроизбори.

Посрещането на Сергей Станишев.
Петя Димитрова

Час преди обяд Станишев  бе посрещнат  в центъра на селото под звуците на берковската духова музика. Най-известната тъкачка на икони от град Чипровци Сийка Тачева му завърза на ръката мартеница с изтъкана канатица. Лидерът на европейските социалисти се преклони пред паметника на скърбящата майка на мястото, където през 1923 година се случва трагичното „кърваво хоро”.

На днешния ден в планинския край ритуално се зарязват лозите. След водосвет, отслужен от игумена на Лопушанския манастир архимандрит Нифонт в лозето на един селски двор, честта да изпълни традицията бе предоставена на Сергей Станишев. „Традицията е голямо нещо, тя ни дава опора в тежки времена, дава ни надежда и ви благодаря, че ме поканихте за това" -  каза той.

Зарязването на лозята.
Петя Димитрова

„Зная, че вашия край много е изстрадал и битката за достойно съществуване се води всеки ден. Повече от всякога има нужда от национална програма в подкрепа за развитието на Сверозападен регион.

Всички виждаме какво е положението тук и ни боли”, заяви лидерът на ПЕС . Той уточни, че ресурс за такава програма има. Всяка година се разпределят бюджетни остатъци, но те се използват за политика.

ЕС ще осигури още 3 милиарда лева повече за България отколкото досега в следващия период. Това означава, че още от сега правителството, когато готви оперативните програми и преговаря трябва да заложи специална политика за Северозапада.

„Управляващата коалиция няма план за бъдещето на страната и това е големия  проблем”, каза още Станишев. Според него, хората го усещат и се обезверяват. Не виждат перспектива и бягат. Отговорността на политиците, държавата и институциите е да дадат посока и надежда на хората чрез своите действия.

„Ние сме против статуквото, което се олицетворява от Европейската народна партия и националистите”, заяви Станишев на въпрос за бъдещето на социалистите в Европейския съюз.

И още: „Ние сме против онези, които искат да разрушат Европа и казват: „Европа на отечествата”, но това всъщност е Европа на национализмите. Ние сме заинтересовани от единна, солидарна силна Европа. Това е българския национален интерес.”