1
1 / dariknews.archive
“Проектът за АЕЦ"Белене" има много дълга история и това, което се случваше през цялото време с него е показване на това, как не се прави една държавна политика като цяло, защото ако една държава прави крачка напред и крачка назад, две крачки напред и три крачки назад – ами, нищо не става тогава. Трябва да има приемственост и последователност в основните неща. Да, трябва да има политически сблъсъци и различия – това е демокрацията, но когато постоянно се сменя посоката – нямаш нищо.
Белене можеше да работи към днешна дата ако не бяха пропиляни много години след 2009-та г.“. Това каза председателят на ПЕС Сегрей Станишев в отговор на въпрос на Дарик относно рестартирането на проекта за изграждане на АЕЦ“Белене“, по време на Пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Станишев припомни, че решение за размразяване на проекта е взимано още по време на правителството на Иван Костов, след което проектът е рестартиран от правителството на Симеон Сакскобургготски.
„По време на моето правителство се проведоха вече търгове за участници и тогава бързахме да направим процеса необратим, защото аз съм убеден, че България има нужда от изграждането на такива основни мощности. В момента нямам подробна информация, за да дам оценка за състоянието на проекта и това, което се предлага икономически. Какви са интересите, кои са потенциалните кандидати, но пропуснатото време е пари на данъкоплатците реално погледнато , защото ако бяхме успели да я построим до сега, щеше да бъде по-евтино, защото няма проект, който да не се оскъпява във времето, най-малко заради инфлацията. Нужна е последователност от страна на политиците, както и някаква форма на държавна гаранция“, добави още Сергей Станишев.