Арендатори на обработваеми земи от врачанско се оплакваха на кмета
Арендатори на обработваеми земи от врачанско се оплакваха на кмета / netinfo

Отмяна на служебното разпределение на обработваеми земи в землищата на Враца и селата Девене, Чирен, Мало Пещене посикаха арендатори от кмета на община Враца. На среща в заседателната зала на общината, земеделците се оплакаха, че след направеното разпределение без тяхно участие, са им предоставени за ползване земи, различни от тези които са подготвили за дългосрочна обработка и така са ощетени. Освен това по този начин се създават спорове за собствеността и правото на обработка на земите.


В отговор на искането кметът д-р Костадин Шахов подписа заповеди отменящи предишни такива, с които е направено служебното разпределение. Единствено за землището на Девене не е издадена нова заповед поради липса на жалба от страна на арендаторите. Спорът там може да бъде разрешен с подписването на споразумение между страните.

Експертите от Общинската служба „Земеделие и гори" посъветваха арендаторите за последващи законови действия за решаване на проблема като се обърнат към Областната дирекция „Земеделие и гори", тъй като междувременно са настъпили промени в закона.