90 години от създаване на читалището в с.Синаговци
90 години от създаване на читалището в с.Синаговци / Община Видин

На традиционния събор в село Синаговци тази година отбелязаха и 90-годишнината от създаването на местното читалище „Наука-1925". Гости на празника бяха заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Видин инж. Добромир Дилов и секретарят на общината Орлин Василев. Тържеството започна с празничен водосвет.
Инж. Дилов връчи на Иван Иванов, който е и председател на читалището, поздравителен адрес и почетен плакет на Община Видин. Той пожела на хората и занапред все така да уважават българските традиции, да са задружни и сплотени и винаги да се събират по такива хубави поводи като днешния.

90 години от създаване на читалището в с.Синаговци
netinfo

Орлин Василев подари от името на председателя на Общинския съвет Пламен Трифонов луксозно издание на книга за историческите и природни забележителности на България и за характерните народни обичаи и носии в различните региони на страната. С пожеланието жителите на Синаговци да честват още много годишнини на читалището, да съхраняват богатото фолклорно наследство и го предават на своите деца и внуци.
Създадено преди почти век, читалището в селото и до днес е инициатор за организиране на празници, тържества и годишнини.

90 години от създаване на читалището в с.Синаговци
netinfo

То приобщава хората и ги прави съпричастни към усилията да бъдат запазени местните традиции. Кметският наместник Иван Иванов каза, че читалището разполага с библиотека, за която е закупена компютърна техника, като за всички желаещи жители са били организирани безвъзмездно курсове по компютърна грамотност и по английски език. Ползва се и безплатен интернет. Той благодари за даренията, които правят много от жителите, за да може читалището да съществува.

90 години от създаване на читалището в с.Синаговци
netinfo

След официалните приветствия беше представена празнична програма. В нея взеха участие певческата женска група към читалището в Синаговци, деца от ЦДГ „Детелина", която има филиал в селото, АНПТ „Дунав" и др.