Започна изграждането на канализацията в Първомайци
Започна изграждането на канализацията в Първомайци / снимка: Община Горна Оряховица

На официална церемония днес бе направена първата копка по проекта за изграждане на канализация и доизграждане на водопровод в горнооряховското село Първомайци. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от Държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма „Околна среда" и Община Горна Оряховица. Основната цел е да се развие екологичната инфраструктура и да се допринесе за опазване на околната среда, подобряване качеството на живот и постигане на балансирано устойчиво развитие.

Гости на церемонията бяха народният представител Евгени Стоев, областният управител проф. Пенчо Пенчев, Спиридон Александров - Началник отдел „Мониторинг и докладване" към Оперативна програма „Околна среда" в Министерството на околната среда и водите, инж. Елена Григорова - директор на Регионалната екоинспекция, Даниел Костадинов-председател на Общински съвет в Горна Оряховица, инж. Добромир Добрев - Кмет на Община Горна Оряховица, заместник-кметовете Николай Георгиев, Деница Коева и Йорданка Кушева, общинските съветници Владимир Събев и Койка Петкова, както и екипът на проекта, ръководен от инж. Емил Томов, Мария Петкова и Цветана Тодорова, управителят на фирмата изпълнител „Каро трейдинг" ООД Красимир Караиванов, директори на дирекции и служители от общинска администрация.

Гостите бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев, който подчерта важността на проекта и в аванс се извини на жителите на Първомайци за неудобството, което ще създадат строителните работи през следващите месеци.

С реализирането на проекта ще бъде изградена 42 678 м канализационна мрежа и ще се осигури достъп до водопроводната мрежа на всички жители на Първомайци, ще се доизгради 6 360 м водопровод. Отпадъчните води на селото ще бъдат включени към пречиствателната станция Горна Оряховица - Долна Оряховица - Лясковец, ще се изградят две помпени станции. Изпълнението на проекта ще подобри жизнената среда на 2870 жители от Първомайци. Ще се подобри чистотата на водите на р. Янтра. Общата стойност на проекта е 12 709 412 лв. Съфинансирането от Кохезионен фонд е в размер на 7 388 744 лв., национално съфинансиране е 1 847 186 лв. Финансовият принос на Община Горна Оряховица е 3 473 482 лв.

Десетки жители на Първомайци присъстваха на церемонията, с която бе даден старта на същинската дейност по проекта. Със свои изпълнения се включиха и мажоретният състав при СОУ „Вичо Грънчаров" и дамският хор към НЧ „Иван Вазов-1922" в селото.