/ БТА
Възстановен е откраднатият щик на опълченска пушка от паметника „Майка България“ във Велико Търново. Преди седмица граждани и обществени организации съобщиха за вандалския акт. Байонетът на опълченеца на скулптурната фигура е от френска пушка „Шаспо“ от 19 век.

Вандали поругаха паметник с лика на Ботев в Перник

Един от малкото запазени оригинали е предоставил на Регионалния исторически музей 89-годишният Гено Енчев Генов от село Шемшево. Щикът е семейна реликва, пазен в дома му от няколко поколения. Оръжието принадлежало на дядо му – поручик, загинал геройски във войната през 1913 година, а по всяка вероятност е било на опълченец от рода, защото този тип пушки са били дарени на българското Опълчение от Славянските благотворителни комитети, посочиха от "Ротари клуб", с които са се свързали неговите родственици.  

По автентичния щик скулпторът Денислав Сираков е направил отливка, която беше монтирана на паметника, за да възвърне той автентичния си вид. „Отливката е направена така, че да може да се ползва и за в бъдеще“, коментира Сираков. Той припомни, че паметникът светиня в центъра на града е бил обект и на други вандалски прояви в миналото.

Русенци са възмутени: Вандали унищожиха оборудването в Градския стадион

Преди дни вандали поругаха макет на Средновековен Царевец, предназначен и за незрящи, изработен по инициатива на" Ротари клуб", с подкрепата на Община Велико Търново, "Зонта клуб" и трите Лайънс клуба в града. Щетите са възстановени със съдействието на "Ротари клуб – Велико Търново".