бритос
бритос / netinfo
Велико Търново посреща фестивала „Велико Търново Мези”, който ще се проведе от 24 до 28 май. Той съвпада с 5-годишнината на пивоварна „Бритос”, които са организатори на събитието, съвместно с Община Велико Търново и фондация „Румънеца и Енчев”.
 
„Тази година пивоварна "Бритос" празнува своя пети рожден ден. През последните няколко години се наложи като традиция да каним всички граждани и гости на Велико Търново да се присъединят към нашия празник. И тази година ”Бритос” представя фестивала „Велико Търново Мези”, съвместно с фондация „Румънеца и Енчев” и помощта и пълната подкрепа на Община Велико Търново. Подготвили сме 5 дни, изпълнени с много богата музикална, кулинарна и спортна програма. Във всяка една от петте вечери ще ни гостуват известни изпълнители - както български, така и балкански. Всяка вечер е тематична и се надяваме това да се понрави на всеки вкус”, каза Габриела Попова, управител и собственик на пивоварната.
 
Официалното откриване на фестивала „Велико Търново Мези” е на 24 май от 20.00 часа, като програмата започва още от сутринта. Всеки ден от 14.00 до 15.00 часа е организиран танцов уъркшоп, който представлява улично обучение по български фолклор. От 16.00 до 17.00 часа ще има музикални и танцови игри, следвани от саундчек от 17.00 до 18.00 часа и концерт „Най-доброто от Велико Търново”, където ще се изявяват самодейни състави. Всяка вечер от 20.00 до 22.00 часа организаторите са подготвили по два концерта, а преди тях ще има томболи, в които ще бъдат раздадени над 2000 награди.
 
„Миналата година във Велико Търново беше старта на националното ни турне, което включи 10 града и събра над 700 000 човека. Практически се оказваме най-големият фестивал в България заради рекордната посещаемост и позитивните отзиви. Стараем се много и във Велико Търново ще се опитаме да направим много хубав проект. Отново от тук започва и тазгодишното ни турне, което включва около 18 града. Щастливи сме, че го организираме точно за рождения ден на пивоварна „Бритос”. Както миналата година, така и тази, сме подготвили най-любимите неща на хората на едно място”, каза Георги Енчев от фондация „Румънеца и Енчев”. Той поясни, че обикновено турнетата са по 4 дни, но тази година във връзка с 5-я рожден ден на „Бритос” фестивалът ще бъде 5 дни.
 
Първата вечер, на 24 май, гост изпълнители във вечерните концерти ще бъдат DJane Monique и Веселин Маринов, на 25 май – Виво Монтана и Весна Змиянац, на 26 май – Пиротски трубачии и Борис Солтарийски, на 27 май- Ная и Йорданис Агапитос, а последната вечер – Дичо и Сигнал. Организаторите припомнят, че това е кулинарен фестивал и тази година ще има много нови участници.
 
„Ще бъдете свидетели на нещо грандиозно – 15-метрово барбекю, изработено от българин. Ще има 6 кулинарни щанда, чевермета, много професионални готвачи, като двама от тях са майстори победители в сръбски фестивали. За децата сме подготвили 13-метров щанд с бонбони, ще има и състезание с радиоуправляеми колички. Тази година сме се погрижили и сме осигурили около 3000 места за седящи”, допълни Георги Енчев.

Паралелно с програмата, през целите дни ще се провеждат различни игри и забавления за малки и големи - ще има Детска спортно-музикална академия, както и Спортни игри и турнири.