В Свищов подписаха първия договор за саниране по новата национална програма
В Свищов подписаха първия договор за саниране по новата национална програма / снимка: Пресцентър/ Община Свищов

Кметът на Свищов Станислав Благов подписа първия договор със сдружение на собственици по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Документът бе подписан със Сдружение на собствениците „Стоян Ников“ №1А, блок 8 в крайдунавския град. В сградата има 45 жилищни обекта, чиито собственици са дали съгласие за участие в програмата. Справката с публичния регистър на Българската банка за развитие показва, че това е и първия договор в цяла Великотърновска област, посочват от пресцентъра на общината в Свищов.

„Поздравявам ви за добрата организация. Тази програма е една много добра възможност за българските граждани и се надявам хората в община Свищов да бъдат активни и добре организирани като вас, за да може повече жилищни сгради в Свищов да участват и да бъдат цялостно санирани“, заяви кметът Станислав Благов.

Подписвайки договора, представителят на Сдружението на собствениците Георги Петков благодари на общинските експерти за оказаната техническа помощ при подготовката на документите. Следва подписване на тристранния договор между Община Свищов, областния управител и представител на Българската банка за развитие, уточни координаторът за изпълнение на програмата на местно ниво Стоян Парашкевов.

Към днешна дата регистрираните в Община Свищов сдружения на собственици по новата програма са 8 на брой, вече е подадено и второто Заявление за интерес и финансова помощ, което се оценява от общинските експерти.