В Равена представят първата част от проект, посветен на готския папа Вулфила
В Равена представят първата част от проект, посветен на готския папа Вулфила / Дарик нюз, архив

В италианския град Равена в Palace Teodorix /б.р. Дворец Теодорико/ днес ще бъде представена първата част от проект TOUR Codex Argenteus, посветен на Вулфила, съобщават от общинска администрация. Част от проекта се реализира на територията на Велико Търново и Никополис ад Иструм от екип от град Равена.

Инициативата е част от цялостното партньорството между Велико Търново и Равена в рамките на сътрудничеството на двата града в съревнованието за Европейска столица на културата през 2019 година.

Със съдействието на кмета Даниел Панов екипа от Италия проведе поредица от срещи с историци а археолози. Направените сники във Велико Търново и Никополис ад Иструм са част от цялостен европейски проект, който цели да създаде трансгранична културна мрежа, свързана с историята на Вулфила и на гото- арийската култура, да свърже европейски градове с богато културно– историческо наследство и да разработи нови туристически маршрут и пакети.

Така Велико Търново става част от маршрут за културен туризъм, който включва още Равена и Упсала /Швеция/- локации свързани с живота на Вулфила и историята на гото-арийската култура.

Вулфила /311- 383 година след Христа/, е живял и в древния римски град Никополис ад Иструм. Някъде през този период, на двайсетина километра от В. Търново, той прави превода на светата книга. В края на следващия пети век готската Библия е използвана в двора на император Теодорих Велики, управлявал остатъците от Западната римска империя между 493 и 526 г., от столицата- Равена. Теодорих е роден около Балатонското езеро в Панония, но част от живота му е преминал в римския военен лагер Нове, край Свищов, където е бил императорски наместник, така че и той е свързан с нашия регион. Най-старият запазен екземпляр на Библията на Вулфила е "Codex Argenteus" (Сребърната библия) от VI век. Той е съдържал 336 страници, от които са запазени 188. Всъщност това е препис, направен в началото на VI век именно в двора на император Теодорих Велики в Равена.

Днес библията се съхранява в Швеция, където е открита през ХVІІІ век, в Университетската библиотека в Упсала.