Учените ни най-ниско заплатени в Европа
Учените ни най-ниско заплатени в Европа / netinfo

България е на последно място в Европейския съюз по заплащане на труда във висшите училища и в БАН. Заради ниските заплати намалява и броят на нашите учени, каза в Свищов доц.д-р Лоляна Вълчева, председател на Националния синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ.

В деня на Европа в Стопанската академия в Свищов се провежда национален форум на тема “Условията на труд във висшите училища и БАН – фактор за европейско качество на висшето образование в България”.

В дискусията участват експерти от Министерствата на образованието, финансите, труда и социалната политика, Главна инспекция по труда, Комисията по образование към Народното събрание, синдикати и представители на висши училища.

До края на деня ще се проведат 4 тематични заседания, в които ще бъдат обсъдени актуални проблеми в системата на висшето образование, състоянието на нормативната база, учебната натовареност и заплащането на труда във висшите училища и БАН, стандарти и изисквания за европейско качество на висшето образование в България.