Съюзът на погребалните фирми се обяви срещу превръщането на болниците в борси за покойници
Съюзът на погребалните фирми се обяви срещу превръщането на болниците в борси за покойници / Дарик нюз
Съюзът на погребалните фирми се обяви срещу превръщането на "болниците в борси за покойници"
61825
Съюзът на погребалните фирми се обяви срещу превръщането на "болниците в борси за покойници"
Съюзът на погребалните фирми се обяви срещу превръщането на "болниците в борси за покойници"
  • Съюзът на погребалните фирми се обяви срещу превръщането на "болниците в борси за покойници"
  • Съюзът на погребалните фирми се обяви срещу превръщането на "болниците в борси за покойници"

Срещу представянето на погребални услуги в лечебни и социални заведения, храмове- независимо на коя религия, както и от лица, наети на работа в такива места се обявиха от Съюза на погребалните фирми в България. По- рано днес браншовата организация отбеляза 20 години от създаването си на събрание във В. Търново. Във форума се включиха около 80 представители на погребални агенции от страната и гости от чужбина.

Председателят на съюза Атанас Аргиров разпространи етичен кодекс, с който с колегите си се разграничи от отрицателни явления в погребалните и траурни услуги. Той заяви, че съвместната дейност между медицински и социални служители и погребални фирми е сред най- порочните практики и превръща "болниците в борса за покойници". Аргиров предупреди гражданите да не се доверяват на санитари, лекари или социални работници, които уж ги насочват към правилната фирма, но всъщност си заработват комисионни, достигащи до 200- 300 лева. Тези пари след това се калкулират в сметките, които плащат близките на покойника, заяви Атанас Аргиров.

Чуйте го в първия звуков файл.

Аргиров добави, че изработеният по поръчка на съюза и внесен в парламента Закон за погребалната дейност, е забранявал изрично такава дейност, но след бурен скандал е спрян от разглеждане. Това според него е в услуга на общинските траурни предприятия и фирми, които по думите му искат да бъдат монополисти на пазара. "Те бяха противници на Закона, въпреки че участваха в изготвянето му. Не е коректно твърдението им, че той ще остави печалбата в ръцете на частните фирми, а разходите по поддръжката на гробищните паркове на общините. На този етап те са публична общинска собственост и издръжката им е вменена в бюджетите на общините и се осигурява от данъкоплатците. Не общинското предприятие изкарва тези пари и е откровена лъжа, че то взема по- ниски такси за услугите си, защото веднъж се издържа от данъците, втори път му се плаща от гражданите", коментира още Атанас Аргиров.

Още от него във втория звуков файл.

Съюзът на погребалните фирми в България възниква през 1993 година като естествено и доброволно сдружение на частни предприемачи в този специфичен бизнес, с цел защита интересите на своите членове, премахване на монопола на държавата и общините. Засега е най-старата, най-голямата и широко представена в цялата страна организация в бранша на траурните и погребалните услуги в България, член е на Българската търговско-промишлена палата и на Международната федерация на погребалните асоциации със седалище Холандия.