Събират подписи срещу почетното звание за Путин. Инициаторите се месят в автономията на Университета, обяви ректорът
Събират подписи срещу почетното звание за Путин. Инициаторите се месят в автономията на Университета, обяви ректорът / netinfo

1300 подписа са събрали от Инициативния комитет „Гражданско действие за В. Търново” срещу решението на Академическия съвет на ВТУ да удостои със званието „почетен доктор” премиерът на Русия Владимир Путин. Подписката се събира в Интернет, съобщиха представителите на комитета Богомил Шопов и Роман Рачков.

До седмица те ще изпратят събраните подписи до Руското посолство у нас и всички български институции свързани с външната политика и образованието. В случай, че ръководството на Университета не промени становището си ще бъдат организирани протестни действия, съобщи още Роман Рачков. Според него и Богомил Шопов руският премиер не може да бъде „доктор на честна кауза”, защото е „смачкал свободата на словото в Русия, носи отговорност за военни действия, изнудва Европа с природния газ.”
Ето как Роман Рачков коментира отделните точки в решението на Академическия съвет, визиращи избора на Владимир Путин за „доктор хонорис кауза”.

Чуйте първия прикачен файл...


Ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ обяви на нарочна пресконференция позицията на Академическия съвет по казуса, който все повече се коментира в публичното пространство през последните дни. Решението за удостояването на Владимир Путин с почетното звание „доктор хонорис кауза” е взето от Академическия съвет напълно легитимно и с необходимия кворум, посочи ректорът. От 39-членния състав на заседанието са присъствали 30 души. Няма гласували „против”, 29 са били „за”и само един – „въздържал се”.

Според Закона за висшето образование университетите в България се ползват с академична автономност, затова недоумение буди факта, че определена група хора и някои политически формации правят опити да се намесят в автономията на Великотърновския университет, коментира проф. Пламен Легкоступ. Според него взетото решение не е политическо, а стратегическо и ще донесе не вреди, а много повече полза и признание за университета, за града, а и за България.

Неофициална кореспонденция между двете страни е водена преди да бъде взето решението от Академическия съвет, обясни ректорът. След гласуване на решението на 26 януари, ректорското ръководство е изпратило и официално писмо до руския премиер, на което се чака отговор.
„Убедени сме обаче, че церемонията по връчването на званието ще се състои”, заяви проф. Легкоступ.

Чуйте повече във втория прикачен файл...