Стотици празнуваха Еньовден на Самоводската чаршия
Стотици празнуваха Еньовден на Самоводската чаршия / DarikNews.bg
Стотици празнуваха Еньовден на Самоводската чаршия
73367
Стотици празнуваха Еньовден на Самоводската чаршия
  • Стотици празнуваха Еньовден на Самоводската чаршия

Стотици жители и гости на Велико Търново се събраха на Самоводската чаршия, за да отбележат по традиция празника на билките, слънцето и водата Еньовден. Малки и големи минаха за здраве под Еньовския венец, изплетен от 77 билки. Празникът се организира от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов".

Всеки гост можеше сам да си приготви природни лекарства, съчетали слънчева вибрация и растителни същности. Улицата на занаятите беше огласяна от изпълненията на талантливи деца от Студио „Румина". Тази година председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов приготви на място “кувет маджун”, който всички желаещи опитаха. Той се прави по древна рецепта от 77 билки и мед. Сладката отвара е известна като панацеята на възрожденския българин, защото предпазва от настинки и инфекции. Рецептата идва от богомилски времена, но е записана преди 150 години от учителя Недко Стойков, обясни Елмазов.

Билкарят показа и как се приготвя Еньова амброзия, която въплъщава култа към слънцето. Специалната отвара се прави от цветове на билки, набрани при изгрев слънце на Еньовден, които съчетават силата на слънцето, водата и на самите растения. Тези цветове се поставят в съд с вода, която с помощта на магнитна бъркалка чрез силни въртеливи движения се наелектризира, а голяма лупа концентрира и насочва слънчевите лъчи към билките във водата.

Стотици празнуваха Еньовден на Самоводската чаршия
netinfo

След 15-минутно завихряне екстрактът е готов. По този начин ние пресъздаваме една малка Вселена, която съчетава основните стихии – огън, вода, земя и въздух, обясни билкарят. По думите му магнитното поле, което се използва при отварата,  изчиства водата от предишната й памет и запечатва върху нея само здравеносните кодове на лечебните растения. Еньовата амброзия се прецежда и се налива в малки стъклени съдчета, които се съхраняват на хладно. 20 капки от лековития екстракт в чаша изворна вода донасят спокойствие и издръжливост, витализират организма и го предпазват от болести, каза Емил Елмазов.

На Самоводската чаршия през целия ден можеха да се видят най-популярните родни билки. Те са представени в мобилна изложба с описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях. В деня на слънцето най-ранобудните пък се качиха до местността Ксилифор и край Арбанаси, където си набраха билки.