С маршинг-дефилир откриват фестивала на военните оркестри
С маршинг-дефилир откриват фестивала на военните оркестри / netinfo

360 музиканти от 8 оркестъра участват в Третия Международен фестивал на военните оркестри, който започва днес във Велико Търново.

В програмата до края на седмицата ще се представят три български оркестъра - Представителният духов оркестър на Сухопътни войски – Плевен, Гвардейският духов оркестър към Националната гвардейска част и Фестивалният сборен оркестър, съставен от представители на Националния военен университет и оркестъра на Втора Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора. Международното участие включва представителни военни оркестри от Германия, Италия, Полша, Румъния и Турция.

Фестивалът започва в 17,30 часа с маршинг – дефилир на всички участници по главната улица на В.Търново. Официалното откриване и общият концерт ще бъдат пред Музикално-драматичния театър.

Шоу-спектакълът на оркестрите ще бъде на 17 септември вечерта в Двореца на културата и спорта, където се очакват и официалните гости на фестивала. Потвърждение има от началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков.

Изпратени са официални покани и до президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев, министъра на отбраната, военни аташета и посланици на страните-участнички във фестивала. В програмата са предвидени и концерти на оркестрите в Горна Оряховица, Стара Загора и Плевен.