Ректорът на ВТУ би подкрепил искания  за грижа на държавата към университетите, но не и окупацията им
Ректорът на ВТУ би подкрепил искания за грижа на държавата към университетите, но не и окупацията им / Дарик нюз, архив
Ректорът на ВТУ би подкрепил искания за грижа на държавата към университетите, но не и окупацията им
67712
Ректорът на ВТУ би подкрепил искания за грижа на държавата към университетите, но не и окупацията им
  • Ректорът на ВТУ би подкрепил искания за грижа на държавата към университетите, но не и окупацията им

Ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ заяви, че не може да подкрепи политическа дейност в университета, тъй като тя е забранена в Закона за висшето образование. Проф. Легкоступ добави, че официално не е информиран за действията на студенти, нито му е връчена декларация с исканията им.

„Ако студентите-окупатори издигнат искане за повишаване на грижата на държавата към университетите, аз лично ще ги подкрепя, но не бих ги подкрепил в това да блокират работата на университета. Законът трябва да се спазва и ще предприема действия, разрешени от него”, каза проф Легкоступ и добави, че подкрепя декларацията на председателството на Студентския съвет, която е против изръзяване на политически пристрастия в Алма матер.

„Съгласен съм, че университетът не е място за разединение, а за съединение и помирение. Нямам намерение да ходя в съда, за да отговарям на граждански искове, когато започнат да ме съдят защо не съм подсигурил условия, в които студентите, които си плащат да учат”, коментира още ректорът. Проф. Легкоступ заяви, че е редно окупаторите да дойдат на преговори при него, не той при тях. Ректорът е поискал списък с имената на студентите-окупатори, тъй като те имат намерение да останат през нощта и трябва да носят материална отговорност, ако нещо бъде счупено или повредено.

 

Чуйте проф. Легкоступ в звуковия файл.