Проект работи за равнопоставеност между половете
Проект работи за равнопоставеност между половете / netinfo
Велико Търново ще бъде домакин на семинар по проект „Равенство за местно развитие и социално включване: прилагане на интегрирания подход за равно третиране на жените и мъжете в общините”. Международният проект е финансиран от Генералната дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности” на Европейската комисия и ще продължи до месец декември.

Водещ партньор е Службата на омбудсмана по равните възможности в Литва. Партньори от прибалтийската страна са Министерството на социалното осигуряване и труда и Центърът за насърчаване на равнопоставеността, както и Комисията по равнопоставеността на половете на Естония. От българска страна са Центърът за изследвания и политики за жените, София и общините Велико Търново и Пловдив.

Целта на проекта е да се повиши аналитичния и практически капацитет на местната власт в прилагането на интегрирания подход за равно третиране на жените и мъжете, както и за бюджетиране по пол, което ще спомогне за по-пълната равнопоставеност на половете на местно ниво.

По проекта ще бъдат обучени общински съветници и служители на ръководни позиции в използването на един от методите на интегрирания подход за равнопоставеност. Той е разработен от шведски експерти. Участниците ще използват метода при разработване на свои проекти за преодоляване на конкретни проблеми, свързани с равнопоставеността на половете в областите, в които работят. Ще бъдат представени и принципите на бюджетирането по пол – една все още нова за България тема.

По проекта с учебна цел се предвижда посещение в Швеция. Във всяка от партньорските страни ще се проведе кръгла маса, на която местната общност ще може да се запознае с конкретните разработки и ще се обсъдят възможности за нови инициативи. В края на проекта ще се проведе международна конференция във Вилнюс за популяризиране на резултатите и обмяна на опит.