Повишиха кредитния рейтинг на община Велико Търново
Повишиха кредитния рейтинг на община Велико Търново / netinfo

Заради позитивно и устойчиво развитие на община Велико Търново през 2008 г. е повишен кредитният й рейтинг. Доклад на Българската асоциация за кредитен рейтинг отчита адекватна степен на кредитоспособност при погасяване на краткосрочни финансови задължения.

Според Българската асоциация за кредитен рейтинг във Велико Търново за първи път от 2004 г. се наблюдава положителен естествен прираст на населението.

Отчита се увеличение в ръста на общото производство в общината до 20% спрямо 2007 г. Капиталовите разходи през 2007 г. нарастват с 56%. Ръстът в много голяма степен е обусловен от привлечени средства от проекти, реализирани в общината.

Ръстът в разходите за местните дейности е близо 50%, като е отчетено най-голямо увеличение за социални дейности, жилищно строителство и комунални услуги.

Запазва се тенденцията общината да генерира по-високи общи и собствени приходи спрямо средните за страната. По отношение на разходите за образование общината заема по-благоприятна позиция от средните показатели за страната.

През периода на наблюдение на рейтинга са настъпили промени в администрацията и организационната структура на общината, които са оценени от агенцията като положителни.

Резултатите от изготвената финансова прогноза показват, че общината най-вероятно ще реализира положителен свободен паричен поток, който ще обуславя добра кредитоспособност в краткосрочен и средно срочен план.
Това от своя страна ще позволи реализирането на сравнително широка инвестиционна програма.