Полицейски кордон спря блокадата на главен път София - Варна край Шереметя
Полицейски кордон спря блокадата на главен път София - Варна край Шереметя / Снимка: М.Стоянова

400 литра сурово мляко изляха млекопроизводители от Великотърновска област на протест край село Шереметя. По-рано протестиращите се заканиха да блокират Главен път София – Варна, но полицейски кордон от над 30 полицаи охраняваше магистралата.

Близо 100 млекопроизводители от региона се събраха за четвърти пореден път на протест край великотърновското село. До сблъсъци и разправии не се стигна.
Фермерите припомниха своите искания - годишни субсидии за всеки произведен литър мляко и за всяко отглеждано животно, данъчни и кредитни облекчения и гарантиране на минимални изкупни цени на млякото.

Те призоваха българското правителство да излезе с отворено писмо до Европейския парламент за преразглеждане на глава „Земеделие” и въвеждане на еднакъв размер субсидии за всички фермери в Европейския съюз.

Около 300 души във великотърновска област се занимават професионално с отглеждане на крави, кози или овце за добив на мляко. Между 250 и 300 крави отглеждат в най- крупните стопанства. Сред овцевъдите има фермери, които отглеждат до 2 500 овце.

От тях едва 10-15% са получили мартенските си субсидии за козе и овче мляко, съобщи председателят на местната структура на Асоциацията на млекопроизводителите Георги Тончев. Протести край Шереметя ще организираме всяка седмица, докато бъдат изпълнени исканията ни, заявиха от асоциацията.