Показват расови каракачански кучета във В.Търново
Показват расови каракачански кучета във В.Търново / netinfo
Над 100 расови каракачански кучета ще видят великотърновци и гостите на града на 22 март в центъра на Старата столица. На стадиона в Старото военно училище Общината и Международната асоциация "Каракачанско куче" организират киноложка изложба. Освен каракачански кучета на терена ще бъдат показани и ловни кучета, ще има ринг и за домашни любимци. Организаторите канят всички жители на региона, които имат кучета и смятат че са от породата каракачанки да ги заведат на изложбата, за да получат експертна оценка. Типичното каракачански куче има черна и бяла окраска на дългата козина. Мъжкото е високо средно 70- 73 сантиметра и тежи 50- 60 килограма. Отличава се с толерантност, но влезе ли в бой не отстъпва, независимо дали срещу себе си има мечка, вълк или човек. Кучето е изключителен пазач, коментира председателя на асоциацията Атила Седефчев, който в Пирин отглежда кучета, овце и коне от каракачанската порода. Той умишлено отглежда своите каракачански кучета в примитивна среда, така както са живели през вековете, за да запази качествата на породата.
Какаракачанската овца е най- древната порода овца отглеждана от човека в Югоизточна Европа, каза зооинжинера Венелин Димчев. Той е автор на най- голямата световна енциклопедия за кучета и според него е въпрос на време и на изследвания които се правят, да се докаже че каракачанското куче е най- древния приятел на човека в тези земи.
Около 2000 са регистрираните чистокръвни каракачански кучета у нас, съобщи още Венелин Димчев. Чуйте повече в прикачения файл: