Общинският съвет прати на съд вдигането на капитала на Областната болница
Общинският съвет прати на съд вдигането на капитала на Областната болница / Дарик нюз, архив

С 19 гласа “За” и 5 “Въздържал се” Великотърновският общински съвет задължи кмета Даниел Панов да атакува в съда решението  държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването, да увеличи дела си в Областната болница от 51% на 68,82%. Освен това градоначалникът трябва да предприеме стъпки за спиране на вписването на промените в регистъра. Предложенията бяха внесени от заместник-председателя на местния парламент и съветник от „Нашият град” Румен Димитров. Решението за вдигане на капитала бе взето на Общо събрание на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” на 25 юни 2012 г. Ако то влезе в сила акциите на Община Велико Търново ще намалеят от 14,65% на 9,32%. Снощи голямата зала на Общината бе пълна с лекари от Областната болница и от Кардиологичната клиника, тъй като бе дебатирано и бъдещето на последната.

Директорът на Областната болница д-р Людмил Гецов заяви, че представителите на МЗ и общините Г. Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица и Сухиндол са подкрепили качването на капитала. По думите му тази стъпка е в името на развитието на болницата. Д-р Гецов обвини Местния парламент, че с решенията си през последните години спъва това развитие и определи позицията на част от съветниците в подкрепа на Кардиологичната клиника като «лобистка». Той бе подкрепен от бившия съветник д-р Манчев, който директно обвини екскмета д-р Румен Рашев, настоящия съветник Пламен Радонов и бившия Богдан Ковачев, че са били парцелирали двора на болницата. Според д-р Манчев дарителят Михаил Кефалов, дал средствата за изграждане на първата гражданска болница в България по време на турското робство, ще се обърне в гроба ако чуе какво се прави с нея сега. «Не влизайте в дребни сметки за това кой каква комисионна ще вземе, а мислете за развитието на борницата. Молил съм д-р Рашев за един апарат за ЕКГ, а той ми вика: «И по- зле ще ставате». Колко пари ще даде Общинският съвет за болницата щом е против вдигането на капитала и ?», попита д-р Манчев.

В отговор Румен Димитров, Мирослав Трифонов «Синята коалиция», доц. Милен Михов ВМРО, Пламен Радонов ОДС и Валентин Ламбев БСП, заявиха че не лобират, а защитават качеството на здравеопазването във В. Търново и общинската собственост в болницата. Те подкрепиха и запазването на Специализираната кардиологична клиника.

«Нашият ангажимент е да защитаваме дяловете на Общината. Убедете ни, че трябва да отстъпим в името на нещо по- добро. Гарантира ли държавата, че ако болницата стане 100% нейна собственост ще заприлича на ВМА например?», попита на свой ред доц. Михов.

Румен Димитров добави, че д-р Гецов е този, който е поискал от главния архитект на Общината още на 21 октомври 2010 г. в двора на болницата да бъде построена търговска сграда с обществено предназначение.

По време на дискусиите стана ясно, че през следващата седмица ще има ново Общо събрание. На него ще се обсъжда обединяването на така наречените нова и стара болница.