Направиха Никополис ад Иструм по-привлекателен за туристи, търсят възможности за ремонт на пътя до селището
Направиха Никополис ад Иструм по-привлекателен за туристи, търсят възможности за ремонт на пътя до селището / DarikNews.bg

1 934 321 лева са вложени в социализирането на древния римски резерват Никополис ад Иструм. Проектът, финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие", приключи и античното селище вече е по-привлекателено и достъпно за туристически посещения. Новата придобивка беше официално открита днес в присъствието на кмета на Община В. Търново Даниел Панов, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, Павлина Владкова, която ръководи археологическите разкопки на обекта, експерт от Министерството на културата и ръководители на проектантския и строителния екипи, реализирали проекта.

Над 1,2 млн. лв. от сумата е използвана за строително- монтажни работи, изпълнени в петмесечен срок от Консорциум „Римски резерват". Изградени са обширен паркинг за автомобили, ограда от габиони по протежение на крепостната стена с дължина около 3 км, площадки и подходи за по-лесен достъп, обясни ръководителят на проекта инж. Емануил Серафимов. В Никополис ад Иструм се влиза през висока дървена порта, а за разходка на хората с увреждания е закупен специален електромобил.

Направиха Никополис ад Иструм по-привлекателен за туристи, търсят възможности за ремонт на пътя до селището
netinfo

Със средствата е обновена и построената през 1937 г. база, в която работят археолозите. Изградени са още нови тоалетни, поставени са информационни табели, кошчета за смет, вечерно осветление, възстановени са електрозахранването и четирикилометровия водопровод. За опазване на обекта са монтирани видеокамери и сигнално- охранителна система.

При прокарването на ВиК и ел.-инсталациите са били разкрити част от канализационната мрежа на древния римски град и добре запазен голям канал, а така също част от ранно-римска сграда с отоплителна система, изградена от кръгли римски тухли, датирана от началото на ІІ век. Намерени са още над 50 монети, бронзови и метални предмети. Сред тях е уникален бронзов измервателен уред, използван в строителството. Той е много добре запазен и наподобява грома, с която са се измервали и планирали улици и сгради, обясни Павлина Владкова.

Направиха Никополис ад Иструм по-привлекателен за туристи, търсят възможности за ремонт на пътя до селището
netinfo

Проблемът, който сега излиза на дневен ред, е пътят до Никополис ад Иструм, който е в много лошо състояние. Става дума за 2-километрова отсечка от главния път до селището. Шефът на музея Иван Църов изрази надежда общините В. Търново и Г. Оряховица съвместно да го ремонтират, за да се осигури по-лесен и безпрепятствен достъп на туристите.

До миналата година пътят беше земеделска земя, но сега е преобразуван в общински и вече ще можем да кандидатстваме с проект за неговото ремонтиране, каза кметът Даниел Панов. Направени са изчисления, че реконструкцията ще струва близо 900 000 лв. Кметът се ангажира ремонтът да бъде реализиран до началото на следващия туристически сезон.

Направиха Никополис ад Иструм по-привлекателен за туристи, търсят възможности за ремонт на пътя до селището
netinfo

Никополис ад Иструм обогатява туристическите маршрути на Велико Търново. Неговата социализация подпомага и кандидатурата ни за Европейска столица на културата, допълни Даниел Панов. Обектът вече има добра визия и можем да го рекламираме не само в страната, но и по света. Кметът каза още, че следващият проект, който предстои да завърши е този за крепостта Трапезица. До края на годината ще бъде поставена зъбчатата железница, което ще превърне обекта в достъпен и привлекателен за още повече туристи.