Над 4 000 изпълнители ще огласят местността около Петропавловски манастир

Петропавловски събор
Петропавловски събор
На пресконференция днес кметът на община Лясковец Ивелина Гецова, заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева представиха програмата на предстоящият 14-ти Петропавловски събор на народното творчество.

Уникалното в историята на фестивала е, че от 1993 година той се реализира благодарение на успешното и ефективно партньорство между трите общини. Домакин на всяко издание през година е кметът на една от трите общини на ротационен принцип. Участниците в пресконференцията с радост отбелязаха факта, че въпреки нарастващият брой фолклорни фестивали и събори интересът към Петропавловския събор се увеличава с всяко следващо негово издание.

Над 4 000 се очаква да бъдат изпълнителите през тази година, 220 ще бъдат участващите фолклорни групи. Международното участие е на групи от Испания, Молдова, Сърбия и Грузия. Българските участници са от 21 области и 47 общини от цялата страна. Участниците са преминали през предварителна селекция, тъй като предварителните заявки са надхвърлили възможността изпълнителите да се поместят в предвидените за събора два дни.

Един от отличителните белези на събора е изключително високото ниво на членовете на журито. През тази година то се състои от проф. д-р Елена Кутева, изкуствовед и директор на НФА „Филип Кутев“; проф. Даниела Дженева, хореограф и директор на ФА „Тракия“; акад. Крум Георгиев, етномузиколог и носител на награда „Златен век“, както и етнографът Галя Чохаджиева.

Общият награден фонд на събора е на стойност 3 800 лв., като в различни категории ще бъдат отличени 35 призьори,