На Тодоровден за 23 път избират най-гиздав кон в Арбанаси
На Тодоровден за 23 път избират най-гиздав кон в Арбанаси / Дарик нюз, архив
На Тодоровден за 23 път избират най- гиздав кон в Арбанаси
62700
На Тодоровден за 23 път избират най- гиздав кон в Арбанаси
На Тодоровден за 23 път избират най- гиздав кон в Арбанаси
  • На Тодоровден за 23 път избират най- гиздав кон в Арбанаси
  • На Тодоровден за 23 път избират най- гиздав кон в Арбанаси

Внушителните 30 коня ще дефилират по улиците на Арбанаси на днешния Тодоровден. За 23-ти път в селото ще се проведе конкурс за най- гиздав кон, като ще бъдат раздадени и още три награди. Председателят и треньор на ККС „Калоян- 92" Михаил Костов дори се притеснява как малкият площад ще побере конете за церемонията, която ще започне в 12,00 ч.

Публиката ще види расови представители на породите Източнобългарска, Холщайнер, Хановер, Олденбург, както и кръстоски между германски жребци и наши кобили. Сред ездачите ще е и националът Калин Неделчев, който от тази година отново е състезател на „Калоян- 92". На Арбанаси ще се качат и чуждестранните делегации, дошли за празника на В. Търново.

Митрополит Григорий ще отслужи водосвет за здраве, а изпълнителите от вокално студио „Румина" ще се погрижат допълнително за доброто настроение на гостите. За първи път на празника ще пее и японка. Лауреатката от маналогодишното издание на „Сребърна Янтра" Сара Нокина пристига специално за Тодоровден. Оказало се, че деветгодишната японка е запалена люботелка на ездата и, освен че ще пее, ще яхне и кон в Арбанаси.

След избора на най- гиздавия кон, от 13,30 ч. в базата на „Калоян- 92" ще има демонстрации. Над 60 коня вече са настанени в нея, а годишната им издръжка надхвърля 80 000 лева. Основния проблем си остава липсата на манеж. Миналата година Община В. Търново купи 2,8 декара, но все обще се бави промяната в предназначението на терана. Иначе проектът, с който се кандидатства през Министерството на спорта по Наредба Н1 за 240 000 лева, е готов.

Кметът Даниел Панов дори е договорил с вече бившия спортен министър Свилен Нейков веднага да бъде отпусната половината сума, но се изчаква становището на експертите, което последно е трябвало да бъде изпратено на 15 март. С парите ще бъде довършен основния плац, направен тренировъчен с пясък и оформен тревният, на който и сега тренират ездачите, обясни Михаил Костов.

Чуйте го в звуковия файл.

Кметът на Арбанаси Тошо Кръстев, който в събота е именник, добави, че 30 литра вино и 300 кебапчета ще бъдат раздадени безплатно на гостите на празника.

Повече във втория звуков файл.